Ez a poszt egy új kommentelőnek, Duracellnyuszának írt válaszomból kerekedett ki. A 3., babahordozásról szóló bejegyzésemhez írt hozzászólást. Én el is kezdtem írni a választ, de túlnőtte magát a dolog, és saját életetre kelt. Ebből is látszik, milyen nagyszerű dolog az interaktivitás: én írok valamit, aztán valaki reagál rá, és nem csak az én elképzelésem mentén halad tovább a dolog. Jól van ez így, csak kicsit sok a meló vele… De aki ezt nem vállalja, az vagy letiltja a hozzászólási lehetőséget, vagy titkosítja az egész blogot. Szóval Nyusza és a többiek, ezt alkottam:

Hagytam magamnak egy kis időt a válaszolással, hogy átgondoljam, Te vajon mit is akarsz tudni, és hogy én ebben vajon mit is tudnék segíteni.
Bevallom, először nem értelmeztem jól a hozzászólásodat, azt hittem, hogy meg akarsz cáfolni, hogy szerinted a hordozás rossz, vagy tökmindegy, miben hordozunk. Meg hogy talán azt gondolod, hogy nekem egy-egy termék reklámozásához érdekem fűződik.
De aztán helyre tettem a dolgokat, és megpróbálok arra válaszolni, amit kérdeztél. Először is, Te szakvéleményeket, orvosi kutatásokat szeretnél erről olvasni. Van, ha akarom akár sok is.

Belinkelek néhányat, magyarul és angolul.
http://www.hordozokendo.hu/miert/testifejlodes.html
http://www.continuum-concept.org/reading/spinalStress.html
http://www.storchenwiege.com/babycarrierresearch.htm http://www.didymos.de/english/html/kirk99.htm http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=1924151

Tudok majd többet is, ha kapok még segítséget hozzá más hordozóktól, akik mélyebben belementek a témába.
De én nem vagyok ortopédus. És ahhoz, hogy ilyeneket irkáljak, annak kell-e lennem? Persze, hogy felvetődik ez a kérdés, bizonyára jogosan, de ez egy magánblog, célja az ismeretközvetítés, tehát nem én mondom meg a tutit, hanem próbálok összeszedni ezt-azt sok forrásból, és rendszerezve leírom, kiegészítve a saját tapasztalataimmal, sőt, ízlésemmel.
Ezek szerint valami kimaradt, próbálom pótolni. Azt hittem, már csak a finomságokról kell írnom, mint hordozós öltözködés télen-nyáron, pici-és nagy gyerek hordozásának eltérései, egy-egy hordozó még részletesebb bemutatása. A science-vonal kimaradt.

De Nyusza, tényleg ez kell ahhoz, hogy elhigyjük, hogy a hordozás jó? Lehet, hiszen sokan - köztük én is – hisznek az orvosoknak és bíznak bennük, van olyan helyzet, amikor nincs más választásunk. Én úgy látom viszont, hogy a babahordozás nem ilyen kérdés. Itt elő kell ásnunk az ösztöneinket és használni a józan eszünket. Egyszerűnek tűnik, mégsem az, és ezt is már többször pedzegettem ebben a blogban, más témában is. Azért nehéz, mert nemcsak az tud elbizonytalanítani, amikor egy orvos pl. a szoptatásnál felmerülő legelső, megoldható probléma láttán azonnal tápszert javasol a babának (hangsúlyozom, megoldható problémáról beszélek!). Az is összezavar, hogy minden terméket és szolgáltatást kizárólag reklám alapján választunk (ezt a témát pl. a kisboltos posztnál is érintettem). A termékekről tudni kell (?), de soha ne hagyjuk otthon soppingolás közben a józan paraszti eszünket, és a megérzéseinket!

Volt bizony már ilyen poszt is, amiben azt írtam, hogy a bébiipar szerint - és az ipar itt azt takarja, hogy minél több dolgot akarnak minél magasabb profittal eladni – nekem évről évre egyre hosszabb listával kéne a Brendon babaáruházba mennem a gyerekem felszerelése és mindennemű igényének kielégítése céljából. Akkor semmi sem kell, amit ott árulnak? Dehogynem, csak lehet, hogy jó az IKEÁS 1.500 forintos kiskád is a 13.000 forintos helyett. Most kezdték el a mosható textilpelenka márkabővítését is, és ez jó. Meg vannak szép fa babajátékok is. De elkalandoztam. Nagyon meg tudja zavarni a kütyügyártó lobbi az anyukákat, akik természetesen a legjobbat akarják a gyereküknek. Ebből lesz az, hogy ilyesmiket vásárolnak:

Lehet, hogy Téged megzavart, hogy ebben a blogban is szerepelnek márkanevek. Sőt, egy fajta hordozóeszközt tőlem is be lehetett szerezni, egyfajta textilpelenkát meg még mindig. De én nem szeretnélek meggyőzni, sem Téged, sem azokat, akiket ez egyáltalán nem érint meg. Próbáltam már, de kb. 2 próbálkozás után feladtam, mert rájöttem, hogy akiben nincs meg legalább egy icipici kis szikrája az érdeklődésnek vagy elfogadásnak a babahordozás vagy a textilpelenkázás iránt, annak hiába is mondanék bármit. Egyúttal felhívom a figyelmet egy fontos dologra, a sorrendre: Nem úgy volt, hogy elkezdtem ezeket árulni és blogot rittyentettem köré, hanem elkezdtem hordozni és textilpelenkázni, sok márkát kipróbáltam, lehorgonyoztam mellette, és utána jött a "biznisz". Meggyőződésből.

Sok anyukatársnak van rossz élménye a babahordozás során (nekem hálistennek nincs): tudod, hányszor jönnek oda nénik, hogy kifejtsék, hogy szerintük meg fog fulladni a gyerek, meg ki fog esni, és különben is, miért szorítja így magához?! Aki eldönti egyből, hogy ez baromság, és rossz, azzal egyetlen értelmes szót sem tudsz váltani, és vérmérsékelted szerint replikázol: „Igen, tudom, hogy nem kap levegőt, és enni sem szoktam neki adni” vagy „Büntetésből hordozom, és ha a néni rossz lesz, ugyanez vár rá”. Ezt már Luke Skywalker is megcsinálta Yoda mesterrel, aztán tudjuk a sztori végét…:

 

 

 

 

 

 

De mire is akarok kilukadni? Arra, hogy hallgass a megérzéseidre, olvasgass sokat a témáról, aztán döntsd el, hogy mit gondolsz. Vigyázat, suggallatnak hangzik, amiket írok, de hát azt mégsem mondhatom, hogy teljesen semleges vagyok a témában. Szóval: vajon jó-e a babának, hogy amint kikerül az anyukája pocakjából, ahol körülölelte a víz és hallhatta a szívverését, egyből egy teljesen eltérő környezetbe kerül? Mi a természetes reakciód, ha hallod, hogy egy kisbaba sír? Az, hogy büdös kölök, megint bosszant? Vagy az, hogy felemeled, megölelgeted, és megkérdezed, na, öcsi, kell-é mell? Melyik eszköz tűnik természetesebbnek a baba hordozására, egy olyan, ami merev anyagú és kiegyenesíti a testét, miközben keze-lába lóg, vagy egy olyan, amiben olyan pozícióban marad a teste, mint amilyenben amúgy is tartaná magát, amikor felemeled? A csípőszűrésen ha gond van egy kisgyerek kötött csípőjével, terpeszpelenkát adnak neki. Ugyanezt a „feszítést” segíti elő a textilpelenka használata (szélesebb a lábak között az anyag) és a hordozás, mert az is terpesztartást biztosít a babának.

Ez az első lépés, kideríteni, hogy melyik babahordozó eszköz jó a babának: sok ilyen van, a lényeg, amiket már régebben írtam, hogy minden ponton támassza meg, ölelje körül a törzsét, ne egyenesítse ki a gerincét, biztosítson terpesztartást és térdhajlattól térdhajlatig legyen ez az alátámasztás. Ezek leegyszerűsítve egy megfelelő hordozóeszköz ismérvei. Utána jön az, hogy nekünk is megfelelő legyen. Úgy kell éreznünk, mintha a gyerek a testünk része lenne, velünk együtt mozog, nem lóg, nem dől. Egy rossz hordozóról legkésőbb fél óra múltán kiderül, hogy rossz nekünk: egy 5 kilós gyerektől is úgy fáj a hátunk, derekunk mintha kapáltunk volnaegész nap egy 15 kilós liszteszsákkal a hátunkon.

Nyusza, én örülnék, ha idetévedne egy ortopédus, és elmondaná, mit gondol ezekről. Bevallom, homlokegyenest eltérő véleménytől meglepődnék, de nem tántorítana el. Ha meg egy pszichológus fejtené esetleg ki, hogy „elkényeztetjük” a gyereket a hordozással, akkor egyenesen röhögnék. Az orvos is csak ember, még ha tisztelem is a tudását. Ezt a tudást könyvekből szerezte (még egyszer hangos és elismerő tapsvihar, de őszintén!), amiket szintén emberek írtak. Meg tudunk olyan orvosokról is, akik ugyanazokból a könyvekből szívták magukba a tudást, aztán mégis máshogy gondolják…

Summa summárum, én kívánom, hogy a megfelelő mennyiségű ismeret birtokában, az ösztöneidre hallgatva nyugodtan válaszd ki magadnak a megfelelő hordozót, ha úgy gondolod, én tudnék segíteni ebben, akkor csak jelentkezz. Ha mégis babakocsiban tolnád, csak rajta: nincs azzal semmi gond, ha szerinted is jó dolog, meg a babád szerint is.

Jó hosszú komment lett… :-)

(A megjelentetett képek nagy részéért és egy-egy gondolati inspirációért - amelyek ebben és a többi babahordozós posztban szerepelnek - köszönet a hordozós kolléganők szemfülességének!)

A bejegyzés trackback címe:

https://hugipakk.blog.hu/api/trackback/id/tr12516216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

liv731 2008.06.12. 16:56:18

Az orvos is csak ember! ;)
Az enyémek szerettek babakocsiban is ülni, de a hordozóban ugyanúgy.
Az első 9 hónap alatt történő hordozás (az angol úgy mondja: NINO, avagy nine in, nine out) szerintem kulcsfontosságú, leginkább a folyamatos fizikai kontaktus miatt. Utána meg jó móka mindenkinek! :)

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.06.12. 17:06:11

Remélem ezért a megjegyzésemért nem kapok tockost a nőgyógyász barátnőmtől:-)
Az én gyerekeim meg utálták a babakocsit, úgyhogy ki kellett találni valamit, ez a valami meg egész mánia lett... Persze ezzel nem kell, hogy mindenki így járjon: bőven elég, ha addig eljut, hogy jé, tudok mozogni és a kezemet használni - el is jutottam, ahova akartam, és a kölök se ordított... Nem kell feltétlenül a mögötte rejlő elméleti, lelki dolgokkal is foglalkozni, ha nincs rá gusztusunk.

davir · http://www.davirdogdesign.blogspot.com 2008.06.13. 12:18:08

Kedves futballistafeleség,nagyon jó ez a poszt! Szerintem is ez a legfontosabb, hogy az ember tisztítsa meg magát a felesleges (termék- és egyéb)információktól és csak úgy, ösztönei és esze alapján gondolja át a dolgot: vajon mi is lenne jó a gyerekemnek és nekem?
Nálunk például ugyanúgy volt, mint Nálatok, hogy a kisfiam az első pillanattól fogva utálta a babakocsit (pontosabban a távolságot, ami köztünk keletkezett) és nagyon sokat szeretett volna ölben lenni (most is, majd 7 hónaposan :). Nem volt más választásom, mint a hordozás. Alaposan utánaolvastam a témának, s ez csak megerősített abban, hogy amit csinálok, az jó (nem csak érzem, hanem mások alá is támasztották egyéb érvekkel).
Ennek az útja, mélysége mindenkinél különbözhet, de való igaz, hogy könnyen szenvedéllyé válhat, mivel az ember óhatatlanul is magáévá teszi a hordozás mögött rejlő komplex gondolkodásmódot (összefüggések a szoptatás, táplálás, nevelés módjaival, etc.).

"Az, hogy büdös kölök, megint bosszant? Vagy az, hogy felemeled, megölelgeted, és megkérdezed, na, öcsi, kell-é mell?" :-) Na én erre ezt szoktam mondani: Anya csak egy van, cici meg kettő!

Egyébként meg, ha az eddigiek nem lennének hathatós érvek, jöjjön a végső fegyver:
Az ERŐ van/legyen veletek hordozás közben! :-D

davir · http://www.davirdogdesign.blogspot.com 2008.06.13. 12:23:26

Próbáltam a megszokott nick-emmel regisztrálni, de sajnos foglalt
Viru

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.06.13. 12:35:01

Ki nyúlta le Viru nick-jét??? Nem szép dolog...:-)
Egyébként pont Tőled vettem kölcsön Luke-ot, ugye? Vagy George Lucas merstertől?:-) Már nem emlékszem, de jól jött... Segít kicsit átlendíteni a hordozástól idegenkedőket a másik oldalra... Na nem a sötét oldalra gondoltam!

davir · http://www.davirdogdesign.blogspot.com 2008.06.13. 12:57:19

:-)))))))))
Tőlem, de ez már átment kollektív hordozós tulajdonba, hehe. Közös kincs. :-)

Pity 2008.06.18. 22:02:45

Hát nekem a csípőszűrésen az ortopéd doktornő utálta le a mosható pelenkámat.
Akkor kezdtem használni, szóval még tök bizonytalan voltam.
Kérdezi miiiiiiiiiiiiiiiiii ez ?
Mondom mi. Kérdezi méééééééééééééééé?
Mondom ez, az stb. Na gondolom kijövök az adu ásszal, hogy hát izé úgy tudom, hogy ez jó a gyerek csípőjének is.
Dokinéni: miiiiiiiiiiiiiiiiiiiii? már hogy lenne jó.
Na mondom köszi, azóta minden orvoshoz demostratíve a moshatós pelusommal megyek.

Amit még akartam. Nagyon-nagyon jó a blogod. Imádom :)))) Mintha a saját gondolataimat, értékrendemet látnám viszont, élvezetes stílusban megírva.
Ja és egyre többet agyalok, hogy kéne nekem egy Mei Tai. :)))

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.06.18. 23:26:16

Pity, ilyen kedves dícsérettel természetesen nagyon szívesen látlak, gyere csak, készülnek a további írások.
Nekem még nem szólt be senki se textilezés, se hordozás miatt, max. nem értették ("ne izgulj, nemsokára nem kell többet cipelned.." Ki izgult???), de sok sztorit hallok, akikkel előfordulnak cifra esetek. Kíváncsi lettem volna, a Ti dokinénitek hogy folytatta volna, miért nem jó a textilpelenka? Kinek nem jó? Mi miatt nem jó? Az nem gyanús, hogy elég hosszú ideje az emberiség porontyainak hátsóját mosható rongyokba tekerték??? És hogy az eldobhatós pelenka-ipar csak pár évtizede tapaszt zselés golyócskákat a gyerekek bőréhez? A dokinénit nem így pelusozták?
Tényleg, mondja már meg valaki, hogy vajon mi rossz lehet a textilpelenkázásban! Imádok velem egyetértő emberekkel beszélgetni (tök könnyű:-)), de azért nem zárkóznék el egy értelmes vitától.
A Mei Tai kérdésben meg nuygodtan engedd el a fantáziádat, biztos tudok tippet adni, ha valóban megragadta a fantáziádat.

Pity 2008.06.19. 08:28:58

Köszi a szíves invitálást, tuti fogok jönni. Nos a textilpelenka. engem mindenki tök hüléynek néz miatta, mondjuk nem érdekel.Gondolhatod milyen arcot vég egy csapat lakóparki anyuka, ha ezt meghallja :) Amire büszke vagyok, az, hogy már 2 anyuka választotta ezt az én hatásomra. Mínusz 2 tonna szemét éjjen!!!!
A vitához, hihetetlen indulatokat és ellenállást vált ki a téma. Nem rég volt az általad is említett Porontyon ez a téma. Egy napig voltam jelen a vitában, egyszerűen elképesztő volt az ellenállás. Mondhattam én bármit, egyszerűen nem és nem akarták még csak, mint lehetséges alternatívát sem elfogadni. Igazából ott van gond a fejekben, hogy azt hiszik én egy 90 fokon mosó-vasaló- súroló robot vagyok. Hiába mondom mindekinek, higy nem gáz, és, hogy kb annyi fáradság mint a Tecsóból hazacibálni a nagy csomikat. De, nem ők csak viszik a magukét, hogy erre neki nincs ideje, meg milyen tök fárasztó. Ja és, mint a kedves dokinéni (és kb 10-ből 9 ) azt vágja rá, hogy de hát ezt meg mosni kell, ergo nem környzetekímélő, ja és az eldobhatós jobb a gyereknek!!!!!
Mire, meg nekiállnék ezt megmagyarázni, hogy hát nem úgy van az, arra már senki nem figyel. Persze vannak már tök jó érveim, mindíg agyalok frappáns és rövid dolgokon, amivel jól vissza lehet vágni :))))
Mondjuk engem megdöbbent, hogy értelmes, magukat intelligensnek tartott emberekben (egyébként annak is látszanak ) még csak fel sem merül, hogy a környezetet kímélni is lehet.
A Mei Tai-t meg net tudom. A kislányomnak egyre inkább nem tetszik a kednő, hogy úgy be van bugyolálva. A Mei Tai meg olyan lazábbnak szabadabbnak tűnik.

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.06.19. 10:01:40

Isten ments, hogy egy kendős hordozót lebeszéljek a kendőről, csak nem tudtam, hogy abban hordozod!
Azt a porontyos vitát olvastam, és sajnos nem csak a szerzők hülyék, hanem a kommentelők többsége is. Nem az a gáz, hogy nem ismerik és nem értik, hanem hogy aggresszívan és mocskolódva kommentelnek. Egy kismamás blogon, hihetetlen. Én a Poronyot pocakosan kezdtem olvasni, és nagyon jó volt. Aztán az Indexet elárasztották a hatásvadász és bulváros témák, és ez a stílus bejutott a Porontyra is. Pedig végre lett volna egy hely, ahol nem minden rózsaszín és tündibündi, de elrontották.
Már nem olvasom, de néha belepillantok a címekbe, és leesik az állam. A múltkorit muszáj volt elolvasnom, amiben a Velvet főszerkesztője tökmindegy hogy milyen célból (akár vitagerjesztés céljából, nem menti) azt írta le, hogy az anyák húzzanak vissza dolgozni, mert otthon csak kócos depressziós hájpacnik lesznek, akik antiszociális kisköcsögöket nevelnek (sic!). A vicc az, hogy kivételesen ehhez a minősíthetetlen cikkhez jónéhány nagyon is értelmes és értékelhető hozzászólás érkezett.
Röviden visszatérve a textilezéshez: a személyes térítés fáradtságos és kis sikerrel kecsegtet. Nem vagyok én jehova tanúja, hogy üdvözült arccal hirdessem az igét... És frusztráló is... Mit lehet arra mondani, hogy jobb a gyereknek az eldobhatós? Azt, hogy: nem jobb??? Nehéz...

noplisz 2008.06.19. 23:12:33

Az én nagypapám törhetetlen volt a személyes meggyőződéseiben, pl. hogy aki sok levest eszik, az sokáig él, és rengeteg levest evett üstszámra és 92 évet élt.
Őt tudom most idézni: "Senki senkinek a szavára ne hallgasson, mindenki menjen a maga feje után."
Nincs olyan szakkönyv, nincs olyan tudomány vagy tanítás, nincs olyan gyógymód, ami erősebb vagy hatásosabb lehetne annál, mint amit valaki egy élő, visszacsatolt tapasztalatokkal teljes kontaktusban a legjobbnak érez.
A választ a kérdéseinkre a gyermek adja meg, senki más. Ő az egyetlen szaktekintély.
Úgy van, ahogy Futballistafeleség mondja: frusztráló lenne a Jehova tanúja szerep, és a lábunkat sem kell az ajtó és a küszöb közé rögvest bedugni, mint ahogy a reluxaügynökök is teszik, amint résnyire megnyílik előttük egy ajtó.
Az összhang számít, nem az elmélet, és aki az elmélet síkjáról nem mozdul ki, azzal úgyis felesleges vitatkozni. Eszmét cserélni csak azok tudnak, akiknek tevőleges tapasztalataik is vannak.
És így van ez az élet minden területén - a babahordozás és a textilpelenkázás terén miért ne lenne így?
Hadd idézzek még egyet: "jól csak a szívével lát az ember" - és ez így igaz.

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.06.27. 18:02:16

Mivel nem tudok kommentet szerkeszteni, így új kommentet kell írnom saját előző kommentemhez:-) Tehát: elnézést kérek azoktól, akik Jehova Tanúi, meggondolatlanság volt ezt írnom, mindazonáltal nem akartam megbántani senkit a hitében, csak azt akartam hangsúlyozni, hogy nekem nem sajátom a direkt módon térítés. Normális Jehova tanúi pedig nem erőszakosak, hanem elfogadják, ha nem szeretne valaki arról hallani, ami az ő mondanivalójuk. Ugyanígy írhattam volna porszívóügynököt (mert mindeni tudná, miről beszélek), de az is problémás lenne. Főleg, hogy én is területi képviselő voltam, és nekem rettentő nehéz idegen helyekre bemenni és "eladni", még ha az korrekt munka is, de születni kell rá...

misspony 2009.03.27. 20:42:00

Egy éves csemetémet kezdtem minap mei taiban hordozni. A drága pénzen vett babakocsit árulom.......... És szidom magam, hogy sóher voltam és születésekor nem a szívemre hallgattam, vagyis nem vettem egy kendőt is!

Jövök olvasni máskor is......

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2009.03.28. 10:03:09

Kedves Nórianyu!
Mind így jártunk... Én is átestem a babakocsi-őrületen, aztán jó gyorsan visszatértem a normalitáshoz (hordozás). Hogy még a babamagazinokban is a babakocsiteszt a legfontosabb tartalom, az nem azt jelenti, hogy az az életben is a központi kérdés, hogy hány funkciós legyen a babakocsi...
Aztán amikor rájössz, hogy babakocsizás helyett jó a hordozás, még sok mindenre rá fogsz jönni...
Ha akarod, segítünk, vagy nézz körül magad: mamami.hu
süti beállítások módosítása