Aki idáig eljut, annak talán már nem azt kell magyarázni, miért is jó a babahordozás (BH), hanem hogy mivel jó. Na, ez még mindig várat magára, mert idekívánkozik még egy téma. Hogy miért és hogyan is jutottam el én a BH-ig.

Remélem a BH fogalma senkiben nem kelti azt a képzetet, hogy állandóan lóg rajtunk egy kölök elöl, oldalt vagy hátul és a vécére is vele járunk. A BH egy lehetőség, egy eszköz, egy segítség a gyerekkel tarkított hétköznapjaink (és hétvégéink - hiszen a babás hétvégék semmiben sem különböznek a hétköznapoktól, majd csak pár év múlva lesz értelme annak a mondatnak, hogy „kisfiam/kislányom, csak még egy fél órácskát hadd aludjak”) egyszerűbbé tételére. Persze van olyan helyzet, hogy bizony rajtunk lóg a gyerek órákig, de annak nyomós oka van. Vagy még pici és fáj a hasa, vagy nagyobb és jön a foga, vagy focimeccsen vagyunk… Kinek mi. Persze ebben a szubkultúrában is van olyan, ami még nekem is erős csöppet, pl. bemutatják, hogy lehet ikreket, sőt hármas ikreket hordozni, egyszerre!! Vagy egy szimpatikus indián néni, aki egy költözéskor használatos gurtnival lógatja a dedet magán, kezében egy machete-vel. Vigyázat, a kép nem annak az illusztrálása, mit csináljunk, ha valaki beszól valami kéretlent...  Mint az életben általában, ha a BH-nál is ésszel használjuk a lehetőségeket, kellemes meglepetésben lesz részünk.

A természeti népek egész nap hordozzák a gyerekeiket, de nekik muszáj, gyalogolni kell, vagy melózni, nincs bölcsi, ahova beadhaják, amíg vége van a meeting-nek. A tereppel pedig még a hiper-szuper Quinny sem bírna el, nem is szólva a karbantartás nehézségeiről. Nekünk azért igen jó dolgunk van, de a bébi igényei Magyarországon is kb. ugyanazok, mint Namíbiában. Szeretne közel lenni a mamájához, érezni az illatát és látni, mit csinál. Mamája meg szeretne két szabad kezet, mert már megszokta, hogy van neki. De nem szeretne úgy kinézni, mint a vándorcirkuszosok, ha pl. autóval megy valahová, és a babakocsin kívül semmi nem fér be az autójába.

Nem furcsa kicsit, hogy a bébibiznisz évről-évre egyre több kötelező terméket sorol fel, hogy mire van szükségünk a gyermek ellátásához? Ne menjünk messzire, maradjunk a babakocsinál. Szerintük kell nekem egy jó babakocsi, ami legalább 5 funkciós. Esküszöm, nem tudom felsorolni, mik azok. ÚJ kell, fúj használt. Kell neki lenni egy mélykocsi részének, amíg újszülött (6 hét). Aztán kell egy autósüléssel egybeépített hordozó, amit apu sem bír el egy 4 kilós gyerekkel megtöltve 100 méternél hosszabb távon, és összecsapkodja a bokáját. Autósülés oké, az tényleg kell, de akkor ne vegyünk, ha mondjuk nincs autónk… kell lennie egy biztonsági övvel ellátott, legalább 5 fokozatban dönthető támlájú sportkocsi funkciónak (vajon miért sport? Izmosak leszünk, ha toljuk?). Nyáron kell hozzá egy napernyő, ősszel kell egy esővédő, télen kell egy lábzsák. Aztán kell szórakoztató csörgő, téli takaró lábzsák alá vagy fölé, UV szűrős napellenző arra az esetre, ha a napernyő rossz szögben áll. Legyen neki nagy tároló része, hogy oda tegyük az épp használaton kívüli extrákat, vagy a vásárolt cuccokat. Legyen hozzá egy színben és dizájnban illő pelekázótáska, felszerelve, minden eshetőségre felkészülve.
Tudom, hogy nehéz ellenállni, olyan szép kocsik vannak. De mit is csinálunk1,5-2 év múlva vele? Jó esetben el tudjuk adni, vagy elraktározzuk a következő gyereknek, de nála már más lesz a divat. Mit teszünk, ha a fejben átgondolt funkcióknak mégsem felel meg a babakocsi? Mit teszünk, ha nem bírjuk a békávézást vele? Mit teszünk, ha be akarunk menni egy üzletbe, de lépcsők vannak, vagy szűk a hely? Mit teszünk, ha UTÁLJA A GYEREK?

Készültem a baba megszületésére. Addig már rég eljutottam, hogy minek vegyek új babakocsit, hiszen már a szalonból való kigördülése után nullkilométeresen is 20%-os értékvesztést fog elszenvedni. Vagy keverem valamivel? Ja, az az autó, na, abból is jó a használt. Robosztus kell, ami terepre is jó. Háromkerekű kell, mert kevesebb helyet foglal, és mert tetszik. Több funkciós kell, mert kell, na. Lett is, kis beruházással. De aztán belevetettem magam a babakocsik világába, és rájöttem, hogy nekem nem is jó ez a böhöm izé, mert alig fér be a csomagtartómba, a kereke mindig összekoszolja, és a gyerek 10 hét után rájött, hogy elege van a fekvésből, muti a világot! Mielőtt eladtam a háromkerekűt, már kezdődött a metamorfózis, és a lányka babakocsizás közben többet volt kézben, mint a kocsiban, persze az is jó volt valamire, mert belefért az összes cekkerem, táskám, iskolatáska, judo-cucc. De mint tudjuk, a kocsit két kézzel kell tolni, nem lehet a harmadikban tartani a gyereket. Aztán elmentünk nyaralni, ahol lehetett görkorizni, gondoltam, jól jön majd egy könnyebb háromkerekű jogger (futóbabakocsi). Jól is jött, kétszer használtam, a nyaraláson és a budaörsi futónapon. A harmadik babakocsi kölcsönben volt, egy ideig toligáltam, de meguntam a nyikorgást és az írányíthatatlanságot. Most a pincében pihennek letakarva több mint fél éve, nem hiányoznak.

Bizonyos élethelyzetekben bizonyára hasznos lehet egy babakocsi. Szeretni is lehet, sőt, megkockáztatom, hogy vannak olyan gyerekek, akik szeretik is. Az ő anyukájuk is írjon blogot róla. De én inkább a babahordozást szeretném megismertetni a szülőkel, hogy legalább tudják, miről maradnak le. Vagy kezdjék el ők is!

Persze nem zárom ki, hogy majd lesz egy esernyő-babakocsink egyszer. Olyan, amilyet kis túlzással zsebre lehet vágni, az ára nem vetekszik egy új autó önrészével és kis hálójában elfér a MeiTai-om… Addig pedig, amíg a sok túlinformált szülő visszatér az egyszerűség varázsához, hallgatom az olyan válaszokat, amit a minap kaptam egy ifjú szülőpártól arra a kérdésemre, hogy érdekli-e őket a textilpelenkázás: „nem, köszi, mi az új, hagymányos eldobhatóst használjuk…” He??? Kell nekem kérdezősködni...

A bejegyzés trackback címe:

https://hugipakk.blog.hu/api/trackback/id/tr17345023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

picilivike 2008.06.12. 19:53:07

Szia Orsi!
hát én csak most olvastam ezt a posztodat, de azért az "új, hagymányos" papírpelenkán jót derültem!

Levente, Csanád, Csenge, Vali 2008.10.28. 06:29:26

He-he, miért, mit vártál?! Még, hogy textilpelenkázás, nem tudod, hogy ez már a 21.-század?! Mellesleg globális felmelegedés van, meg klímakatasztrófa fenyeget, és meneküláradat, dehát az kit érdekel, különben sem hallottak róla, mert a kereskedelmik nem ezt szajkózzák álló nap....

Egyébiránt nagyon tetszik a blog. Íme, a remek példa: a babahordozók nem feltétlenül "lógó hajú hippik", és ugyanúgy élik a világukat (lásd focimeccs), mint más! Illetve az átlag anyukánál jóval kényelmesebben, kevesebb idegtépő sírással...
Már nem is dühöngök azon, hogy miért csak most találtalak meg, épp a legnehezebb szigorlatra való készülés idején...

Levente, Csanád, Csenge, Vali 2008.10.28. 06:31:31

Ja, igen, kimaradt, hogy miért szeretem annyira a sportkocsinkat (Graco): nagy hálója van, és kényelmesen elfér benne a kendőm, valamint egy kézzel is tolható, amikor a kicsi a csípőmön nézelődik, a nagy meg benne ül...

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2009.05.10. 11:37:25

szia Melinda! updételném a poszt tartalmát: már csak egyetlen 3.500 ft-os esernyőbabakocsi porosodik a garázsban... Azt se használtuk 10-nél több alkalommal. És mivel Kamilla már 2 éves, ezért soha nem is fogjuk. Vagy a saját lábán közlekedik (jó, persze nem arra amerre én akarok), vagy hordozom, vagy autózunk (muszáj, dolgozni járok már)
Remélem a Klubban fel tudtuk kelteni az érdeklődésedet a Mei TAi iránt! Én már tudom, hogy a lejtőn nincs megállás:) SZerintem nemsokára lesz Neked is egy gyönyörű Mei Tai-od....
Kamcsatka orsi

peer chi 2009.06.19. 15:13:01

az én fiam "még csak" ;-) 3 hónapos. kaptunk anyósapóspajtáséktól ajándékba egy használt babakocsit, a többi unokáiké volt, igaz, olyan ültetős, de ha nagyon akarjuk, fektetve is bele lehet tömni a kisdedet, mindegy, ez a háttértörténet. azt szeretném megtudni, hogy mi a p@cs az az ESERNYŐBABAKOCSI?!
rá lehet szerelni egy esernyőt? hogy ne ázzon meg, aki benne ül?
idáig mi kenguruztunk, de mindenhol azt olvasom, hogy hú, de egészségtelen, meg egyébkéntis kinövőfélben van - ma viszont megjött a mei tai. ;-)

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2009.06.20. 23:07:47

szia Pee chi! hát az esernyőbabakocsit mondjuk lehet verőfényes napsütésben is használni, de gyanítom, hogy az elnevezése abból jön, hogy úgy össze lehet csukni, mint egy esernyőt:)
A kenguruzásba nem hal bele sem a baba, sem te, de ha már afféle ismeretterjesztő blogot vagy mit írok (mostanában ritkán, sajnos), akkor már persze a kifogásolhatatlan hordozókat ajánlom, mint pl. a jó Mei Tai-okat:) Milyet vettél?
Egyébként múlik az idő (ki gondolta volna, mi?): Mamilla, a fenti kedves hozzászóló immár 2. babahordozós klubjában vett részt ma, és ahányszor láttam, mindig másféle hordozó volt rajta, hehe... és most már a babakocsit sem hozta:D
süti beállítások módosítása