Nagy dilemmában vagyok: aggódom, nehogy elszaladjanak a témában egyáltalán nem érintett olvasók, viszont másfelől én is benézek a Szálkára néha, pedig nem sok közöm van a horgászathoz és az élővizekhez. De nagyvonalúan átvenném az ott olvasott fordulatot: kőkemény szakmaiság következik! Ha szakmán az 1 éves gyermeket otthon nevelgető anyukák babahordozás iránti elkötelezettségét értjük...

Bevezetésképpen egy kis kedvcsináló: Majmos Bamberoo autót vezet

Vigyázat: a “tovább”-ra kattintás után felnőtt tartalom! Aki kiskorú, vagy nem érdekli a babahordozás, azon belül a Bamberoo Mei Tai-okról szóló tömény ömlengés, az inkább ugorja át ezt a posztot, nemsokára lesznek más témák is. Becsszó...

Elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, amit mérföldkőnek tekintek a hazai babahordozás történetében (bocsánat, kissé nagyzolós napom van ma): megérkezett az első Bamberoo szállítmány Magyarországra, mégpedig az én kezeimbe… Nem sokat örülhettünk egymásnak, hiszen rögtön tovább is utaztak új, szerető gazdáikhoz.

Aki még kicsit zöld a babahordozás kérdésében, az először inkább tekintsen bele néhány régebbi posztba, pl. abba, ami a babahordozásról szól, aztán abba, ami a Mei Tai babahordozókról. Ugyanis a Bamberoo egy Mei Tai, a legkiválóbbak közül.

12 darab Bamberoo érkezett: ebből egyet a budaörsi Babahordozó- és Textilpelenkázó Klub kapott nagylelkű adományként a Bamberoo MT gyártójától, kölcsönzés céljából (erről az előző, klubos poszt végén láthattok képet). A többi szabad préda volt, kivéve az én új szerelmemet (ciki, nem ciki…), a Sock Monkeys fantázianevűt.

Nem csak nekem tetszett a majmos dizájn: Katt is beleszeretett, ő a 6 hónapos kisfiát hordozza:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A majmos így fest egy 1 évessel háton a focipályán:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És így a kertben elöl hordozással:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 féle Bamberoo volt: az egyiknek megerősített, bélelt dereka és puhított lábrésze van (ahol kibújik a baba lába a bodyból), a másiknál nincs ez a fícsör. Viszont mindegyik ívelt tetejű, ahogy a képeken is látszik, illetve a vállpántok – a sava-borsa a dolognak – ugyanolyan profi módon béleltek, párnázottak.

Milyen is egy Bamberoo MT?

Anyag: ezeknek a Bamberoo-knak az anyaga pamut twill, azaz sávolyszövet, tulajdonságait tekintve strapabíró és nem csúszós, olyan, mint egy erős vászon, viszont dekoratívabb, finomabb érzésre és ránézésre. A pántok és a body belső része is ebből készül, több alapszín van, úgymint fekete, szürke, barna, khaki, olívazöld, stb. A body külső részén egy dekoranyag van, én preferálom a pamut, vászon és bébikord anyagot, de létezik dupioni selyem, minky (ez olyan téli, meleg anyag, olyan, mint a polár, csak szőrös – hogy hívják?), és solarveil. Ez utóbbi egy UV-szűrős, légáteresztő anyag, ideális nyárra.

Mosás: ezt azért nem kell túlzásba vinni… Télen úgysem nagyon koszolódik (ha nem a latyakban kötjük meg), nyáron talán inkább, nemcsak azért, mert utcán kötéskor leérnek a vállpántok a porba, hanem mert kevesebb ruhát viselünk, és többet érintkezünk a MT anyagával - mi is és a ded is. A jellemző koszolódási felületek: a pántok vége és a body felső része, ahol a bébi nyálazza vagy összeköpködi az ebéd maradványaival :-). Persze erre anyuka is rátesz egy lapáttal, mert mondjuk banánt ad majszolni a hátán trónoló gyermeknek, ezáltal a vállpántok és a pólójának a hátulja is összekenődik. De az anyukák már csak ilyen mazochisták… Tehát ha úgy érezzük, tényleg ki kell mosni az egészet, és nem csak a dzsúzos részeket, akkor hideg, esetleg langyos vízben mossuk kímélő mosószerrel, lehetőleg kézzel, de végső esetben párnahuzatban gépben kímélő programon. Vigyázzunk rá, mintha családtag lenne…


Biztonság: Kiváló minőségű Guttermann cérnával készül, biztonsági, megerősített varrással. Aki hordozót használ, maga felel a gyermeke biztonságáért, ezért kezdőknek azt ajánlom, hogy először segítővel próbálják fel a MT-t, illetve pl. háti felvételnél használjanak egy kanapét segítségül. Ha megfelelően van megkötve a MT, akkor már semmi baj nem lehet. Viszont NE biciklizzetek vele, ne tartózkodjatok forró étel közelében, ne használjátok semmi egyéb sportoláshoz (túrázás mehet természetesen, csak a rázkódás nem jó). Ha most amerikaiak lennénk, azt is írhatnám, hogy ne feküdjünk le úgy aludni, hogy rajtunk van a bébi…


Egyéb jellemzők: Kifordítva is hordhatók, bár kár érte, de ha apukának mondjuk sok lenne a pink virág, akkor megbocsátható… A MT teste enyhén formázott, szépen illeszkedik a baba testére, és puhításképpen a 2 anyag között van egy kis bélés. A derék-és vállpántok olyan hosszúságúak, hogy bármilyen testalkatra illenek, nem kell a csatokat állítgatni, a kötözéssel mindig optimálisan köthetjük magunkra a babát – aki szintén bármekkora lehet. Erről bővebben a FAQ-ban (gyakran ismételt kérdések)

FAQ:
Derékbélelt vs. nem bélelt Bamberoo – melyik a jobb?
Öngólt lőttem egy kicsit ennek a tulajdonságnak a hangsúlyozásával, mert mindenki azt akarta tudni, hogy melyik a jobb. Mindegyik jó. Komolyan. Van különbség természetesen, próbálom leírni. A Mei Tai tradicionálisan egy béleletlen hordozóeszköz, de amikor „divatba jött” újra a hordozás a tengerentúlon és Ny-Európában, megpróbálták a MT-t is komfortosítani. Kiderült, hogy a lényeg a vállpántok megfelelő párnázásban rejlik, hiszen viszonylag kis területre nehezedik a súly. Ettől függetlenül a súlyt egy jó hordozóeszköz több helyre oszlatja el, úgymint váll, hát és csípő. A legtöbb mai MT-ban nincs párnázva azonban a derékpánt, mivel anélkül is működik és kényelmes. A párnázott derék először a SSC-knél (pl. Ergo, Manduca) terjedt el, amelyek csatos, hátizsákszerű, 3D-s kialakítású hordozók. Sokan pont ezt a merev párnázást nem kedvelik, mert kevésbé simul talán a derékra, mint a párnázatlan. Főleg nagyon sovány és kicsit husibb testalkatú hordozó szülőknek jobb szerintem, ha nincs párnázva. Továbbá eddig tapasztalatok szerint 9-12 hónaposnál kisebb babáknál jobb lehet a párnázatlan, mert amikor már ki lehet tenni a lábikóit (lásd 3. pont), de még rövidkék, a body alját szűkíteni lehet egy sállal, hogy jobban megvalósuljon a helyes tartás, vagyis: a body alja térdhajlattól térdhajlatig támassza alá a babát. 1 éven és 10 kilón felüli babáknál pedig napi több órás hordozás esetén talán komfortosabb a derékbélelt változat. Még egy különbség: alapvetően a béleletlen derekút kötényszerűen kötjük fel a derekunkra, a béleltet pedig "állítva", vagyis hogy a Bamberoo felirat kifelé nézzen.
Tehát nincs „szabály”, mivel ez egy kiváló minőségű hordozóeszköz, nem lehet mellélőni.

Kapucnis vs. ívelt tetejű Bamberoo – melyik a jobb?
Másik öngólom… De nem bírom ki, hogy a részletekbe bele ne menjek, úgyhogy lássuk, mi is lehet a különbség. Ne csodálkozzatok, ha a végkövetkeztetésem itt is az lesz, hogy mindkettő jó…
Szóval a kapucnis bodyja ott végződik, ahol az ívelt íve elkezdődik. Ez egy kb. téglalap alakú lap, 2 kapcsos pánttal, amit a vállpánton található hurkon áthúzva tudunk egymásba kapcsolni és így marad fenn a gyerek fején (a 2. klubos bejegyzésben az első fotón látszik, lánygyermek alszik a kapucni alatt a pöttyös B-ban).
Tehát: amíg pici a baba, szinte ki sem látszik a MT-ból tehát nem igen fontos, hogy van-e kapucni. Lehet, hogy még a body-t is rövidíten kell egy felhajtással. Amikor kb. 4-8 hónapos, akkor is még addig ér a fej, hogy megtámasztja az ívelt fejrész. Még ekkor elöl szoktunk hordozni (lehet hátra is tenni picit is, a Kozy honlapján már 3 hetest is feltesznek magas háti pozícióba, de én speciel nem tenném. Ilyen picit látni szeretnék, és igazgatni, megsimogatni, puszilgatni). A kapucnisban sem használom a kapucnit elöl hordozásnál! Ha fenn van, pont megtartja kapucni nélkül is, ha alszik, úgyis a mellkasomra dől, akkor sem kell. 8 hónapos kor körül (vagy inkább a kiló számít, szóval 8-9 kg) már talán könnyebb háton. De ilyen idős korban már tudja tartani a fejét, nem kell a kapucni. Ha meg elalszik, akkor felteszem kapucnit, hogy tartsa, de az ívelt tetejű is úgy simul rá, hogy szintén megtartja, de nem nyomja le. A kapucni ebben az esetben inkább talán a fények meg hangok ellen véd, nem süt rá a nap, nem fújja a szél, ez az előnye. Ébren lévő gyerekre biztos nem tesszük rá, nem hagyná!

Újszülött baba-1 év alatti baba- tipegő hordozása MT-ban – mi a különbség?
Ez a szép a MT-ban: 2 hónapost is hordozhatunk benne és 2 évest is, nem kell hozzá semmilyen kiegészítő, csak néhány műfogás. Nagyon pici babát úgy teszünk a MT-ba, hogy felkötjük a derekunkra „apron-style”, tehát mint egy kötényt. Mellkasunkra fektetjük a babát, és békába felhúzzuk a lábikóit, és az egész testére borítjuk rá a bodyt. Kb. 3 hónapos korától tudjuk kilógatni a lábait, ha túl széles a body alja, össze lehet húzni kicsit pl. egy sállal. Ha úgy érezzük, túl magas a MT, és túl mélyen van benne a pici, a derékrészt egy felhajtással megrövidíthetjük. 3-4 hónapos korig, amikor még nem olyan stabilan tartja a testét, fejét, kössük meg a vállpántokat a baba hátán keresztezve, ne a popsija alatt.
Sok 1 éven felüli baba nem szereti már, ha a karjai a MT-on belül vannak, és úgy szeret utazni, hogy a hónalja alatt tartja a MT. Ha túl magasnak találjuk a bodyt, ekkor is bevethetjük a derékpánt-felhajtós trükköt, hogy jobban ki tudja tenni. Viszont ha így elalszik, lehet, hogy nem fogja megtámasztani a fejét az ívelt fejrész! Én úgy szoktam csinálni, hogy ha háton hordozás közben bealszik a leány kitett karokkal, akkor előredőlök, és újrakötöm a vállpántokat úgy, hogy belerázom a karokat, így jobban rámborul, és jobban tartja a fejét a body felső része.

3 hónapos baba Kaufman Melrose B-ban, lábai békában felhúzva, hátán vannak elvezetve a pántok, és hátul megcsomózva. A bodyt egy felhajtással rövidítettük:

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugyanebben a Bamberoo-ban felhajtás nélkül elöl hordozva álmos 1 évest:

 

És ugyanaz az álmos háton:

 

Az Amy Butler Paisley Apricot (béleltlen) is kiváló választás volt a 2 hónapos kisfiúhoz (benne van, esküszöm!):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Sokat törtem a fejem, hogy lehetne olyan posztot rittyenteni ebből a témából úgy, hogy ne azt érezzétek, hogy ez egy márketing-kiadvány, és csak a reklámot jelző kis X hiányzik a sarkából, mint az újsághirdetésekben. Ezért úgy döntöttem, hogy nem jelentetem meg a vevőktől kapott lelkes dicsérő szavakat, hanem csak én írok rövid kommentárokat a gyönyörű képekhez. Figyelitek a hordozó mamik arckifejezését? Kell magyaráznom, miért hasonló a mosoly? Ha kell: azért, mert hordozni baromi jó. Egy jó minőségű, szemet gyönyörködtető hordozóban pedig még jobb.
Az új Bamberoo-tulajdonosok pedig, ha van kedvük, hozzátehetik a hozzátennivalójukat a kommentekben!

Íme a Bamberoo-k, amik még eddig nem szerepeltek:

 

Szilviék sétálnak a parkban a Brown-blue Discodots Bamberoo-val, a kisfiú pedig a szokásos hordozó-aktivitást műveli: alszik anyukája hátán:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kincső jól kihasználja anyukája Kaufman Melrose B-ját: ebben altatja ő is a babáját:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kriszti extrém hordozása a Khaki Dots Cordouroy B-val- szülés előtt pár nappal hátára vette Tomit rövid időre:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az igazi hordozós család: Apa is kipróbálta, de az elöl keresztezett módszer csak abban az esetben javasolt, ha egyéb nincs a mellkason... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Jucus művészi önfotója a Brown-pink swirls Cordouroy B-val:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyéb, nem-akció-fotók az első adagról:

 

Itt nehéz eldönteni, ki szebb: Zsu, HátiMica, vagy a Morning Glory Red Bamberoo... Hát persze, hogy az első kettő:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hugipakk.blog.hu/api/trackback/id/tr34480617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Merci! · http://prante.hu/blog/ 2008.05.21. 18:18:50

Ha ide írok egy kommentet neked, akkor az üzenetnek számít? :)
Nagyon szeretnék egy ilyet...

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.05.21. 18:25:37

Merci!! Nagyon szép üzenet volt, csak így nem tudunk emailcímet cserélni:-) Szóval úgy értettem, hogy a cikk szerzőjeként szereplő "futtballistafeleség"-re kattintva tudsz nekem üzenetet küldeni, és most én is azt teszem, Rádkattintok!:-)))

ekkerjoz 2008.05.23. 20:04:32

Bizony mondom, ha végre egyszer lesz unokám, én is viszem a hátamon!
Orsi, nagy vagy.

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.05.23. 22:24:10

Nincs is ennél nagyobb dícséret, mint Ekkerjozé, akinek aztán pont annyi köze van a témához, mint Makó Jeruzsálemtől!:-) Nem is szólva arról a jelentéktelen tényről, hogy az unokás történettől szintén minimum 10-15 évre van... Remélem, meglátom majd, amint beváltja ígéretét!

ekkerjoz 2008.05.24. 17:40:49

Elárulok egy titkot:
az egyik fiam lassan 20 éves, a másik 18 éves. Tíz év múlva legalább négy unokám lesz, de ahogy ezek a srácok csajoznak, lehet, hogy több.
Különben is, tetszik, ahogy a fiatal férfiak is kiveszik a részüket a babázásból, én is vasaltam pelenkát eleget, meg cipeltem a fiúkat, egyszerre kettőt is, hogy Csilli néha tudjon pihenni. Én fürdettem a srácokat, és utána a hasamon aludtak el.
Még szép, hogy az unokámat a hátamra veszem.

eduso 2008.06.17. 22:08:51

Ekkerjoz peldakepe lehetnel a mai apukaknak!
A babahordozashoz olyan kozel vagy, mint Oballa Torokszentmikloshoz.
(Csak ugy mellekesen.....a Bamberoo "anyja" miklosi:-)

anzsimama 2008.11.17. 17:52:04

Szia Orsi!
Bocsánat, ha valahol van/volt róla szó (most találtam Rád) de hogy tudnánk bizniszelni?
Kérlek írj nekem, mert én valahogy ezt elbénázom és csak ide tudok írni :)
Anzsimama

zuella 2009.01.07. 23:43:18

Szia Orsi!
Bár már régen írtam, de azért kitartóan olvasom hordozós-pelusos és egyéb tapasztalataidat a blogodon és a Mamamin.
Nagyon sajnálom, hogy "elment a kedved" a biznisztől, pedig ha valaki, akkor Te aztán hitelesen csináltad!
Nagyon szuper a Bamberoo, a beruházást soha nem fogom megbánni, és ezt Neked köszönhetem.
(...biztos mások is időnként elrebegik örök hálájukat...)

Egyszer jó lenne eljutni a klubba :D,, majd ha elfogytak itthon a kartondoboz-kupacok...:O

Üdv: Gabi
süti beállítások módosítása