Fejlődünk! Fejben, létszámban... A blogban már többször említettem, hogy van egy jó kis közösség, amely immár a kluboknak köszönhetően cseppet sem virtuális: ez a Mamami fóruma. Itt beszélgetünk, cserélgetjük és csiszolgatjuk az eszméinket. Innen került ki egy kis csapat - hordozó anyukák, akik mellesleg tanárok, közgazdászok, gyógyszerészek, stb.- , akik lelkes munkájának köszönhetően most első alkalommal Magyarország is képviselteti magát a Nemzetközi Babahordozó Héten saját programokkal. Íme a hirdetmény:

2008. november 12. és 18. között a világ számos országában rendezik meg a Nemzetközi Babahordozó Hetet. A mamami közössége színes programsorozattal csatlakozik a kezdeményezéshez.

A hordozás a kisbaba és kisgyerek szállításának praktikus módja, sokaknak életformájává is vált. Megkönnyíti a babára való ráhangolódást, erősíti a kötődést, felébreszti az ösztönöket. Ez az örömteli közelség kielégíti a gyermek elemi igényét, hogy változatos ingerek érjék a szülő testének védelmében. Az anyának szabad a két keze, végezheti napi teendőit, és közben a babának sem kell lemondania a testközelségről. A jól megválasztott, helyesen használt hordozóeszköz harmóniában van a kisbaba anatómiai adottságaival. A szülővel való együttmozgás segíti a csecsemő egyensúlyérzékének és mozgásának fejlődését.

A Babahordozó Hét magyar szervezői sokat köszönhetnek a hordozásnak, ezért élményszerűen szeretnék megmutatni, hogy:

  • a hordozás mennyire megkönnyíti az életet,
  • mennyi örömöt lel a testközelségben baba és szülő egyaránt,
  • milyen szabadság rejlik a babázás hónapjaiban,
  • nem csak az anyák hordoznak,
  • a hordozókendőn kívül is vannak szemgyönyörködtető, könnyen megköthető, egyszerű, akár otthon is elkészíthető hordozóeszközök!

Ma már Magyarországon is a babakelengye része a hordozókendő, de sokan nem tudják, hogyan kössék meg. A Babahordozó Hét programjain gyakorlott szakértők pontos információkkal, tanácsadással segítik őket.

A rendezvények helyszíne a budapesti Tranzit Art Café (a Kosztolányi Dezső térnél, az Ulászló-Bukarest utca sarkán).

A programról:

  • November 12-én, a hét nyitásaként hordozó szülők villámcsődületet (flash mob-ot) tartanak a budapesti metróban, és egy köztéri szoborra játék babával hordozókendőt kötnek.
  • A hetet dr. Ranschburg Jenő nyitja meg november 13-án 16:00 órakor a Tranzitban. A megnyitó után hordozós divatbemutató lesz.
  • November 13. és 18. között minden délután 16:00 órától meghívott szakemberekkel beszélgetünk a hordozáshoz kapcsolódó témákról, például a kötődő nevelésről, a szoptatásról, a környezettudatos életmódról. A beszélgetések előtt és után tapasztalt hordozók segítik a kezdőket.
  • Az egész héten látható fotókiállítás bemutatja a babahordozás sokszínű világát.
  • November 18-án a Babahordozó Hét zárásaként szakemberek (pl. gyermekpszichológus, hordozási szakértő) beszélgetnek a csecsemők valódi igényeiről.

 

Kicsit kihasználom a saját blogomat arra, hogy dokumentáljam hordozós történetünket képekben: hordoz a család...

A bejegyzés trackback címe:

https://hugipakk.blog.hu/api/trackback/id/tr33712008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.10.14. 07:56:09

Orsi.
Király ez a post.
Nagyok vagytok.

Levente, Csanád, Csenge, Vali 2008.10.28. 06:17:25

Hű, de jó! Ilyenkor sajnálom, hogy nem a fővárosban lakunk... Pedig de szeretnék elmenni - itt a lakóhelyemen nagyon egyedül érzem magam ebben a témában (emiatt sok másban is...), egy kis faluban nincs túl kedves fogadtatása a babahordozásnak ("függönyben lógó") . A plafon a kenguru, de abban meg nyeklik, úgyhogy hagyják az egészet - és sajnálnak nagyon (ki komolyan, ki gúnnyal fűszerezve), amiért nincsen pénzünk rendes babakocsira....

De belül örülök, hogy amúgy ennyien vagyunk, hogy már ilyen programot is lehet szervezni köré!

Zituci 2008.11.04. 15:17:34

Hahó!
Zituci vagyok a Mamamiról. Már alig várom a hordozós hetet, na meg előtte a klubot, hogy végre személyesen is megismrejelek titeket! Addig is, ha van kedved, játssz velünk blogjátékot! (Részletek a blogunkban - csengobongo pont freeblog pont hu.)
Üdv: Zita és Csenge

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.11.04. 22:23:06

Kedves Csanád, Csenge, Vali! A budaörsi babahordozó klubba jöttek már Pécsről, külföldről, Gödöllőről, és egyéb messzi-messzi helykről, a hordozós hét napjai alatt nem tudtok esetleg mégis lejutni ide? Jó érzés lenne, hasonszőrűek között eltölteni néhány kellemes órát... Vegyük pl. a hordozós divatbemutatót: na az biztos, hogy nagy szám lesz!:-) Biztosíthatlak, hogy növeli az ember önbizalmát, ha rájön, hogy nem ufo...
Zita, már nem sok nap van odáig! Vágjuk a centit:-) Játékban nem merem megígérni a részvételemet, kissé megsokasodtak a teendőim az utóbbi hetekben... Köszönöm a meghívást mindenesetre!
süti beállítások módosítása