Jöjjön a folytatás! Sorban állt a téma, de végül csak befejezem, az első rész néhány poszttal lejjebb olvasható. Nem azért késett, mert ennyit godolkodtam rajta, hanem babával nehezített képvadászatot kellett űznöm, de még így is vannak hiányzók.

Például a kisbenzinkút, amit azért szeretek, mert dacos, rendezett, kicsi, mókás hely, mindez több multista benzinkút árnyékában a főút mellett. Budaörs azért mégiscsak egy város, üdítő színfoltnak látom ezt a kis vidéki bájjal bíró kutat, aminek utca felé néző frontján sosem száradnak el a virágok (nem úgy, mint az én háztartásomban). Tiszta James Bond voltam, ahogy próbáltam az út másik oldaláról, autóból, leeresztett ablakkal, hátul egy babaülésből érdeklődően kiflitmajszoló egyévessel megörökíteni a rózsaszín virágtenger mögött megbújó kis benzinkutat. Még tankoltam is direkt, hogy feltűnés nélkül lekaphassam a kút Wertheimbe zárt kasszáját: a készpénzt egy fehérre mázolt kimustrált telefonfülkében tartják, tiszta őrület... Szóval nehéz lett volna megmagyarázni, hogy nem kirabolni akarom majd az egységet, hanem megörökíteni az utókornak. De megoldódott a kérdés, mert a fáradtságosan készült felvételek eltűntek valahol a kompúteremen...

Továbbá vannak különdíjasaim, mint egy szépségversenyen: Miss Műköröm, Miss Vádli, Miss Szilikon, Miss Turizmus (utóbbi nem vicc, tényleg van ilyen). Nem fért bele a kisbolt kategóriába a CBA, mert az nem kiskereskedő és nem kisbolt, viszont ha a Teszkóhoz viszonyítom, akkor egérlyuk. Én ott szoktam vásárolni. Miért? Mert az eladók és a pénztárosok 90%-a kedves, a vevők 50%-át ismerem és mert még a biokakaót is megkapom. Én viccen kívül itt szoktam ajándékot venni a családtagoknak (meg a zöldségesnél, lásd az első kisboltos posztot: a bátyám X. szülinapjára összeállítottunk egy szép autentikus krumpliszsákban egy posztszocialista ajándékkosarat, volt benne olívaolaj, gleccservíz, bor, különleges tea, exkluzív csoki, meg ilyenek), szerintem nem ciki egy minőségi, magas kakaótartalmű csokival, egy jóféle borral meg egy extrafinom kávéval meglepni szeretteinket.

Ilyen különdíjas még a már emlegetett Szertár kávézó. Itt tartottuk ugye a frigyünk megünneplését. A szertár elnevezés igazi kettős jelentésű szó: egyrészt a tulajdonosok (barátaink-szomszédaink) élete a sport, másrészt pedig ez volt a budaörsi Önkéntes Tűzoltók kissé rogyadózó főhadiszállása. Méltó módon, ízléssel újították fel, nyáron teraszon szürcsölhetjük a finom kávénkat, alkalomadtán pedig  kinti nagy kivetítős sportközvtítések vannak.

 

Itt a gyerekek is szívesen látott vendégek, mert amíg mi a koffeint élvezzük, addig a kölykök a téren rohangálnak, mert 3 oldalról sétálóutca veszi körül. Szerencsés helyen van, a központban, és a kispapoknak is csak 20 métert kell gyalogolni, ha némi frissítőre átugranak a katolikus templomból. Egy hiba van csak: epedve várjuk azt a nagyszerű rendeletet, ami végre egyenrangú helyzetet biztosít nekünk, nemdohányzóknak, hogy ruhánk és hajunk bebüdösítése nélkül tudjuk meginni végre élvezetünk tárgyát. A Szertár tulajdonosai nagyon igyekeznek megőrizni a hely szellemét: szorgalmasan gyűjtögetik a Tűzoltókkal összefüggő ereklyéket, és helyt adnak a Budaörs régi életéről készült fotóknak is. Hát nem hihetetlen, hogy itt bukkantam egy olyan fotó másolatára, amit mindig is kerestem? Nevezetesen régi babahordozásról készült fotó másolatát fotóztam le, az eredetiről készült másolatot a Helytörténeti Múzeumtól kell elkérnem. Ez egy igazi baba-batyu, hordozóséknál egy népszerű háti kötésfajtát neveznek így (csak hogy a témánál maradjunk). Gondolta volna valaki, hogy ide is becsempészem a babahordozást??

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De nézzük inkább az igazi kisboltokat a már felvázolt kategóriák logikáján haladva: vagyis vannak a régóta családi tulajdonban lévő boltok, amelyek vagy azért lézetnek még mindig, mert nincs bérleti díj, vagy azért, mert olyat árulnak, amire van kereslet, vagy mindkettő. A másik pedig a bérelt helyiségekben működő boltok, amelyek vagy túlélik a kritikus első évet, vagy jön a helyükre az újabb lelkes vállalkozó.

Saját kisboltok

1. A Herwerth-gyertyöntő bolt

Gasper javaslatára jutottam el ebbe a smukk kis boltba: ismeri Herwerth mestert családilag. Szégyen-gyalázat, de én eddig még nem jártam ott, pedig közel van hozzánk. Biztos nem kellett gyertya otthon, vagy egyszerűen nem tudtam, hogy ide érdemes betérni: időutazás... Kamillával mentem (a már említett nehezített képvadászat...), váratlanul törtünk rá a mesterre. Úgysem fogja senki elhinni, de egy makulátlan fehér kötényben lépett ki a hátsó műhelyből, orrán olyan Mekk Elekes szemüveggel, én meg megdöbbentem: ilyen van??? Beszélgettünk sokat, amíg a felsőbb hatalom (na ja, Kamilla) utasításba nem adta, hogy vége a csevelynek. Túl keveset tudtam meg, de a hangulat magával ragadott: ebben a boltban bezzeg igazi bolt+tulajdonosa képeket csinálhattam!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Az Ötvösbolt

Ez a fotó sem jöhetett volna létre a gyertyásmester nélkül, mert ő protezsált be a szomszédjához, aki persze azt sem tudta, én ki vagyok és mit akarok, de mivel a barátja azt mondta, itt fotó lesz, hát kötélnek állt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Az Órás

Én meg voltam győződve róla, hogy a szomszédos szoláriumba több kuncsaft jár naponta, mint ehhez az Óráshoz (nézzük csak a feliratot: "Márkás és jó minőségú órák szakboltja". Engem meggyőzött...) egy hét alatt, de tévedtem: a paparazzo-fotó idején is 2 vevő várta, hogy márkás, minőségi órája újra jó legyen.

4. A Zoli boltja

Tudom, ezt utálni fogja mindenki, kár tagadni, ez a bolt ronda. De olyan, mint egy Meki, jó értelemben: tudod, mire számíthatsz. Meg Zoliért is megéri. Olyan jókat derülünk Zoli hányavetiségén, fodrászt sosem látott frizuráján, és viccelődünk olyan magasröptű dolgokkal, mint "50 deka párizsit kérek halványvékonyra szeletelve", mert hogy Zoli utál szeletelni, főleg zárás előtt 5 perccel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. A "Kisápisz"

Nem tudom, hány négyzetméter, talán 6? De közel van a sulihoz, nincs reklámújságja, de minden megkapható, ami egy rendes papír-írószerbolttól elvárható. Ha nincs, rendelnek. Nem értem, miért, de itt is (mint a henteséknél) az eladó kislány holmi fodrászt mormolva utasította vissza, hogy szerepeljen a képen. Hentesnét végül rábeszéltem...

6. A Vasbolt

Vasat a Vasboltból! Jól tudom, hogy ez a Hardware magyar megfelelője? No, ha vas kéne, akkor nem az OBI-ba mennék, de ez azt hiszem, már sejthető volt.

7. A Barkácsbolt

Ezt a boltkomplexumot csak az egyszerűség kedvéért neveztem Barkácsboltnak. 3 egységből áll, egy villanyos, egy barkács és egy gépkölcsönző szimbiózisa 20 méteren belül. Mindháromban kedves, szakképzett eladók (Nem árufeltöltő menedzserek! Bár ez nem őket sérti, hanem a rendszert, aki rájuk aggatta ezeket az idióta elnevezésket. Kedvenc szóviccem ezzel kapcsolatban: hogy hívják multiul az öreg hómunkást? Senior street manager. Bocs ezért...) várják, hogy kinyögjem, hogy olyan kis izét keresek, amivel hozzá tudnám fogatni az ágyat olyan szögben a ... És még mindig türelmesen vár.

 

Bérelt helyiségben működő kisboltok

1. A Biobolt

Ők a bögyömben vannak kicsit. Nem tehetnek róla, de azért lehetne ezt a dolgot jobban is csinálni. 3 középkorú hölgy váltja egymást, egyis sem sokat ért a bio meg öko dolgokhoz. A hülyenevű bolt (Életvíz) hülyére kereshetné magát, ha végre sikerülne felfogni, hogy egy kis kínálatbővítéssel és -átalakítással ("de nem fér eeeel") óriási forgalmat lehetne lebonyolítani a jófajta New-Age-es eszmékre nyitó budaörsiekből. Amit főleg eladnak, az a Pi-víz. Még mindig nem tudom, miért is jó ez, ha jó egyáltalán, de én ezt veszem már jó ideje, 5 literes kannákban. Igen jóízű. Ezáltal nincs PET palack hulladékunk. Szűrt, tisztított víz. Nekem ennyi elég. Még jó sok mindent vennék, de a kérdéseimre nem érkezik válasz. Én néha tudok elég kitartó lenni, és már sportot űzök belőle, hogy egyre többször préseltessek ki belőlük 3 szónál meg egy tétova mosolygásnál többet. Hahó, én víztöltés közben csevegni szeretnék! Ha nem veletek, akkor a vevőkkel... És általában ez a forgatókönyv, vevő kérdez valamit az eladótól, ő bizonytalanul mosolyog, én meg megbeszélem a vevőtársammal, mi az a mosószóda, és mire jó. Aranyosak, de azért ha már egyszer bioboltot nyitok, próbálok kicsit tájékozottabb lenni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. A Könyvesbolt

Nincs sok hozzáfűznivalóm, olyan, amilyennek lennie kell, kedves, jól felszerelt, az eladók értik a dolgukat. Fiam osztálytársának az apukája szólalt fel egyszer egy szülői értekezleten, hogy most mi legyen, mert a kutyájuk széttépte az iskolai könyvtári könyvet (megjegyzem, szerintem az apuka marcangolta szét, mert a kutya max 2 kilót nyomhat, mekkora fogai lehetnek??), no, erre is van megoldás, ugyanis a kis könyvesbolt mindent meg tud rendelni másnapra. Ha még kávét is adnának, beköltöznék.

3. Az Újságos és a Kreatív-bolt

Erre szoktam mondani, hogy semmi extra. De azt értem alatta, hogy tök jó, hogy van, hogy 100 méterre van a sulitól, 20 méterre a kávézótól és 6 méterre az Órástól. Hogy ez miért is jó? Mert amíg Barnus megveszi a Képes Sportot, én a Kreatívban veszek új festhető kerámia házszámtáblát Szentdomira, mert az elsőt vicces kedvű fiatalok széttörték, pedig a kapun elég magasan lógott.

A végére hagytam Karcsi bácsit, aki az Alternatív Kisbolt kategória különdíjasai versenyének 1. helyezettje: Karcsi bácsi a CBA előtt szokott árulni a többi nénivel-bácsival együtt, a hegyen van valahol a kertje. Mindenféle zöldség és gyümölcs kapható nála, múltkor gyalult tököt vettem meg őszibarackot. Karcsi bácsi szeret beszélgetni, addig nem adja oda a visszajárót, amíg el nem mondta, amit akart, mindegy, hogy gyereknevelés vagy aktuálpolitika. Legutóbb épp egy nagyszerű fővárosi eseményt taglalt: "Drágám, én nem tudom, mit akarnak ezek a homok... szex... na, hogy is hívjákok?" Szóval szuggerálom a pénzt, erre belekezd egy újabb sztoriba: "Na ezt nézze meg: ezen a járgányon 2 sebesség van, az egyik a csiga, a másik a nyúl!" Jó kis gép, néztem, szép bordó, 3 kereke van. Folytatja: "Ezzel közlekedem! Mert mióta a másik lábamat is levágták, nem futok már olyan gyorsan... De mondjuk gyomlálni jól tudok négykézláb, meg a tököt is frissen gyalultam. A fára igaz, már nem jutok fel olyan könnyen..." És nevet nekem hozzá... Jó egészséget, Karcsibá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hugipakk.blog.hu/api/trackback/id/tr27586595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.07.29. 07:20:14

Király post. Üdv:EJ

Livus 2008.07.29. 22:57:02

Orsi: azért ez vicces, vagyis inkább gáz, hogy a CBA-ban előbb megkapod a biokakaót, mint a bioboltban...
Múltkor bambusz táskafület akartam venni. Bementem (Vp.ben) a nádbútoboltba, és megkérdeztem, van-e. Kár, hogy nem tudom megmutatni, milyen arcot vágott a kiscsaj, miközben közölte, hogy ilyet ők nem tartanak. Mintha mondjuk azt kérdeztem volna, hogy kaphatnék-e másfél kiló marharépát. aztán még azt is bátorkodtam megkérdezni, hogy akkor esetleg nem rendelnének-e nekem. Naná, hogy szósemlehetróla.
Utána a méterárú boltban (a nádbolttal szemben van) volt vásárolnivalóm a hordozós táskához ;) Miután mindent összeszedtem, kérdeztem, hogy bambuszfül nincs-e véletlenül. Gondolom sejted... Kapásból leemelte a polcról.

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.07.29. 23:39:23

Livus, CBA tökéletes választékot nyújt az én moderato-bio életvitelem számára. Bio nárdcukor, lisztek, méz, szörp, olivaolaj, stb. Ezek (drágábban) a bioboltban is megkaphatók. De a CBA-s eladótól nem várom el, hogy tájékozott legyen bio-öko kérdésben, a bioboltostól pedig nagyon is elvárom!!!
Ugyanúgy tudod, mint én, hogy a fórumon (mamami.hu) szinte az összes hozzászóló jobban informált, mint pl. itt az eladók, akik közül ketten tulajdonosok is. Szóval ők direkt bioboltot akartak nyitni! Ezért nem értem, hogy a választott hivatásunkban hogyhogy nem a maximumot próbáljuk nyújtani? Miért nem ismeri egy ilyen bolt tulaja, hogy mi az a textilpelenka? Mosószódát többszöri kívánságomra próbált beszerezni, gondolhatod, nem sikerül neki... Végül már azzal próbálkoztam, hogy csókolom, volt itt 3 hónapja 1 flaska folyékony mosószer (Sonett), nem lehetne pótolni és folyamatosan a kínálatban tartani? Erre felírta, hogy rendelek 1 db Sonett-et...
Megmondom, ez szerintem miért elkeserítő kicsit: mert így csak rögzül a bio-öko dolgokat kinevetők agyában a bizonyosság, hogy itt nem lehet semmi használhatót-ehetőt kapni, ha meg igen, az drága.
A beszerzős sztorid tök jó, szeretem az ilyen egybeeséseket...:-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.30. 09:20:32

kedves Orsi,
gratulálok a folytatáshoz, nagyon nagy élvezettel olvastam!
Ráadásul pont tegnap este vacsoravendég volt nálunk Herwerth uram két szép nagy lánya, akik teljesen oda voltak az írásodtól és megkértek, hogy tolmácsoljam köszönetüket, hogy édesapjuk is bekerült a szórásba. Ráadásul azt mondták, hogy ahogyan leírtad a miliőt, az teljesen illik az édesapjukra. De ezt én is megerősíthetem.

A kisbenzinkútról még annyit, hogy régi gyerekkori emlékem a hely, csak akkor még Áfor kút volt. Azért régi emlék, mert gyakran itt száltunk át a sárga buszra, amivel Biatorbágyon lévő telkünkre mentünk ki. Ha jól rémlik, akkor volt itt annak idején egy lángosos is, ahol mindig megtízóraiztunk, amíg vártuk a buszt.
A Szertárba meg állandóan tervezem, hogy beülök, ha Budaörsön járok. A mellette lévő katolikus templomnál pedig nagyon szépek az Úr napi körmenetek, a virágszőnyeggel. Édesanyám minden évben kijár és végigfotózza a dolgokat.

Na most már abbahagyom :)

Mrs.Rossie 2008.07.30. 23:02:50

Szia! Szilda vagyok, a kendős fórumon már találkoztunk, és most meghívlak a blogomra, ahol meglepetés vár. www.rosselelet.blogspot.hu

KisViki 2008.07.31. 13:58:59

Szia Orsika,

...annyira jó olvasni a bejegyzéseidet, bevallom bele-bele olvastam eddig is, de most időm engedi és lassan a végére érek mindnek! (gratu mindhez)
ez a kisbolt téma, rádöbbentett arra, hogy engem is simán beszippant az ósan és tsai láncolat, de most elhatároztam, hogy ellenállok! :) mivel a bemutatott kisboltok mindegyike olyan közel van hozzánk - most tudatosult bennem: "jé, ezt ismerem, jé ez az utcánk végén van, jéééé, de hülye vagy Viki, hogy eddig nem ide jártál..." szóval célom megismerni őket belülről is!
egy-kettőt ismerek jól, de hosszú még a lista...:)

KisViki

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.08.01. 11:51:03

Gasper, ne hagyd abba!:-) Lángosos egyébként megint van, a CBA-val szemben, a virágbolt mellett!
Herwerth mester megérdemli a "hírnevet", reméljük lesz majd kinek továbbadnia a tudását és a boltot 30 év múlva. Egyébként ő Budaörsön (tudomásom szerint) az egyetlen boltos, aki valóban hagyományos mesterséget űz méltó környezetben és hozzáállással.

Szilda, írtam külön Neked, hogy nem jön be a megadott linken semmi, pedig úgy izgulok!

No, hát csak nem KisViki is előkerült!!! Hurrá! És elolvastad, amiket itt összehordok bokros teendőid közepette? Köszönöm. Tudom, munka után nem feltétlenül ez lenne a magától értedődő...
Ósánokhoz már annyira hozzászoktunk, mint ahhoz, hogy tonnányi "veszélyes hulladékot" termelünk a babánk pelenkázása során. Ez van az orrunk előtt, nem bűn ez, de ha olvasol róla és belegondolsz, lehet, hogy már nem olyan egyértelmű a dolog... CBA király hely, nem kell mindig kaviár.. vagyis multi:-)
Ha van még javaslatod kisboltokra Budaörsön, epedve várom!
puszi orsi

davidbrent 2008.08.01. 13:38:20

"szerintem nem ciki egy minőségi, magas kakaótartalmű csokival, egy jóféle borral meg egy extrafinom kávéval meglepni szeretteinket" Egy Ferrarinak jobban örültem volna. Báty

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.08.01. 14:31:58

jó, jó, de szeretteinkről volt szó... hehe
Ferrarit vegyél magadnak, 6-ig biztos nyitva van a Ferraribolt:-)

ekkerjoz 2008.08.01. 18:45:23

Olvastam a goldenblog.hu oldalán, hogy beválogatták a Hugipakk blogot a komplex kategóriába, ezúton is gratulálok.

Pity 2008.08.10. 22:22:28

Orsi,
Már megint tök jót post :)
Szeretném én is a kisboltokat, Alapvetően szeretem ha szívélyesen,ismerős néni/bácsi/eladólány szolgál ki, meg kicsit beszélgethetek is. Ezért szeretem pl. a piacot.
Amiért viszont nem szeretem a kisboltokat, hogy 10-ből 9 esetben nem kapok nyugtát.....

süti beállítások módosítása