Mindennapi kenyerünket

Címkék: kenyér sütés

2008.07.14. 12:59

Egy korábbi posztom végén már volt egy kis kedvcsináló az otthoni kenyérsütéshez, de addig azért nem akartam prezentálni a saját kenyerünkről egy egész bejegyzést, míg csak írni tudok róla szépen, kézzel fogható, -élvezettel fogyasztható- eredményt meg nem tudok felmutatni.

De eljött az igazság pillanata, és a nagy elődök nyomán, több próbálkozás után megszületett a saját dagasztás nélküli kenyerünk. Azért szentelek nagyképűen egy különálló szösszenetet ennek a nagyszerű eseménynek, mert képtelen vagyok pontosan, recept után dolgozni, állandóan bökdös valami kisördög, hogy ebből egykicsit többet, abból egy kicsit kevesebbet, jó lesz az valami mással helyettesítve is... No meg aztán mindenkinek máshogy viselkedik az edénye, a sütője, a családja... Úgy értem, más az ízlésünk, vagyis kísérletezni köll!

Nézzük a blogkollégák műveit! Itt olvasható a dagasztás nélküli kenyér leírása: a DNK12 egy kiváló blogról, ezen több otthoni készítésű pékáru receptje is található. A Dolce Vita-n így készítik az illatos, belül lukacsos, kívül ropogós kenyeret. Vannak türelmetlenek, lehet találgatni, hogy én melyik változatból indultam ki...Egy további gasztroblogról a gyorsított variáció így néz ki.

Ki gondolta volna, hogy divat lesz az otthoni kenyérsütés? Onnan tudom, hogy divat, mert egyre több gasztroblogon szerepel egy változata a remekműnek, gyönyörű fotókkal illusztrálva. Nálam nem láthatók gyönyörű képek, ezt megígérhetem, ennyi várható el egy automata digi-masinától és tőlem. Egyébként még egy New York Times-os video-is található a 12 órás változat elkészítéséről, alant megtekinthető, és néhány műfogás elleshető, pl az átforgatásé.  Szóva trendi vagy nem, nem érdekel, bár minden trendiségnek ennyi értelme lenne.

 

Kövessetek hát a személyiség- és kenyérsütőképesség-fejlődés útján (nyelvészek, segítség!), ezeket sütöttem eddig, és a befutó az utolsó lett.

1. DNK Bucik

Hozzávalók: 750 g liszt, 1 EK szárított élesztő, 2,5 TK só, 5 dl melegvíz, 1 dl tej, 1 EK méz.

Mit csináljunk vele: Nagy tálba keverjük össze a lisztet, élesztőt, sót, egy másikban pedig a vizet, tejet, mézet, majd zuttyantsuk a lisztes keverékhez. Keverjük össze kézzel vagy dagasztókanalas robotgéppel. Tetejét hintsük meg liszttel, takarjuk le tiszta konyharuhával. Kelesszük 1,5 órát.A sütőt melegítsük elő 240 fokra. AZ aljára tegyünk egy vízzel félig töltött jénait. Szedjük 8 részre a tésztát, lisztezzük meg, hajtogassuk meg (ld. video!), hajtással lefelé helyezzük sütőpapírra. 10 percig pihentessük konyharuha alatt. 20 perc alatt sül meg.

Tömött, keményhéjú buci lesz, csak erős fogsorra ajánlott - mint az itt leírt összes változat.

2. DNK12

Hozzávalók: (CSÉSZE=2,5 dl) 6 csésze BL80-as liszt, 3 csésze víz, 1 TK szárított élesztő, 2 TK só.

Mit csináljunk vele: Keverjük el a lisztet, sót, élesztőt, öntsük hozzá a vizet, keverjük át párszor, hintsük meg liszttel. Kelesszük 12 órán keresztül a keverőedényben. A kelesztés végén hajtogassuk át (ld. video) egy belisztezett, nagy vágódeszkán, és pihentessük 30 percet hajtással lefelé. Melegítsük elő a sütőt 240 fokra, helyezzük bele a jénait, amiben sütjük (ez lehet vaslábos is), hogy átforrósodjon, így nem kell kivajazni, kilisztezni. Ha átforrósodott, tegyük bele a tészát, lefedve 40 percig, fedő nélkül további 20 percig süssük.

Likacsos belsejű, ropogós héjú kenyeret kapunk. Együk meg!

3. DNK1,5 - a Befutó

Hozzávalók: 750 dkg BL55 Bio fehérliszt, 1 EK szárított élesztő, 1 EK só, 4 dl melegvíz, 2 dl tej, 1 EK méz

Mit csináljunk vele: Keverjük össze az egészet robotgép dagasztóforgókájával (?), lisztezzük meg a tetejét. Kelesszük a tésztát konyharuhával letakarva 1,5 óráig ugyanabban az edényben. Melegítsük elő a sütőt (légkeveréses) 240 fokra. Ehhez a kenyérhez fedeles edény kell, jénai vagy vaslábos. Én jénait használok, nem kell vajazni és lisztezni, mert ha betesszük az üres jénait előmelegíteni, nem fog hozzátapadni. Meg mosogatni sem kell utána, nem egy utolsó szempont... Tegyük bele a már többször emlegetett módon hajtogatott tésztát (ld. video! lisztes deszkán hajtogatni, hajtással lefelé helyezni a jénaiba) az edénybe, süssük lefedve 30 percig, fedő nélkül meg további 10-15 percig. Ha szép barnára sült és szétrepedezett a teteje, akkor kész.

Ez a változat tömöttebb lesz, mint a DNK eredeti, hosszan kelesztett változata, mert itt nincs idő a lukacsosodásra. Viszont ugyanolyan ropogós... Isteni. Persze félreértés ne essék: nem újítottam én semmit ezen a recepten, csak azt akartam érzékeltetni, hogy nekem ez a változat volt a leginkább szánkíze szerint való. Teszteltük mangalicazsíros-hagymás-pirospaprikás-sós kenyérrel meg mézes-vajassal is. Őrült sebességgel fogyott el. A béna képek a tökéletes kenyérről:

 

 

Köszönet a kenyérsütő-community-nak az inspirációért!

A bejegyzés trackback címe:

https://hugipakk.blog.hu/api/trackback/id/tr86567496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.07.14. 16:30:20

Nos, kéremszépen. Midőn horgászhaverokkal összejövünk, hogy három-négy napig töltsük az időt, a kaja szinte misztikus szerepet játszik a túrán. Sosem sikerült a mennyiségeket eltalálni, kisebb falvakat lehetne etetni annyi kajával, amit hozunk egy-egy bulira. Namost, ital viszont kevés szokott maradni, nem is értem.
Szóval, jóideje sláger a házikenyér, biztosan azért, mert a különböző multis-hiperes izéket csak egy napig lehet enni, viszont a dzsungelben nincsen bolt. Ezért rászoktunk a házikenyérre, érdekes módon még utolsó napon is friss...
Húsok, grillezni való dolgok szoktak kimaradni, de kenyér sosem.
Aki csak tud, kelesszen és süssön kenyeret, ne divatból, hanem azért, hogy tudja, mit eszik.

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.07.14. 16:55:54

A kaja bizony misztikus dolog, akár horgásztúrán vagyunk, akár itthon. A sütés-főzés tekintetében pedig akkor van metszéspontunk, mert bár nem gyakran művelem sajnos, de ha készítek valamit, az SOK. Mindig sok, és ez így jó. Csak kevés ne legyen...
Van esetleg saját recept is hozzá, hogy Ti milyet készítetek?
A "divat"-ról annyit, hogy mostanában mi is sokat beszélgetünk erről a babahordozós-textilpelenkázós barátokkal. Úgy gondoljuk, hogy ha trendi lesz, akkor legalább több emberhez jut el a jó - a hordozóeszköz maga lehet "divatos", de az eszme mögötte nem múlandó... Talán hasonló a helyzet a kenyérrel: süssenek csak sokan, legyen "trendi", attól még a lényeg az marad, amit írtál: így olyat eszünk, amiben tudjuk, mi van.
És így egyre több dologról vesszük észre, hogy valami nem stimmel: miért eszünk ennyi tartósítószert, miért akarjuk, hogy a gyerekeink minél hamarabb "önállóak" legyenek..? Satöbbi...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.14. 19:46:48

Gratulálok a kenyeretekhez, nagyon szépre sikeredett!

Egyébként én is úgy gondolom, hogy a "divatjelenség" oka egyértelműen az, hogy az emberek egyre inkább elfordulnak a minősíthetetlen választéktól.
Mi is szoktunk itthon kenyeret sütni, sőt Húsvétkor különböző zsemlékkel, meg kis bucikkal is próbálkoztunk (tökmagos, mákos, stb).

Szerintem a minőségnél a legtöbb múlik a jóminőségű liszten, amit szintén nagy feladat beszerezni egy síma boltban.

Nagyon szép az első fotón látható Brot hímzésű cucc. Családi darab?

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.07.14. 20:21:05

Köszönöm, most ettük meg a végét... Holnap készül az új. Majd én is megpróbálok ezt-azt beletenni... A NYT-os vidoe-n még nem jöttem rá, mibe hempergeti meg, valami búzaizét mond, de nem értem.
A Brot-os hímzett zsák emlékeim szerint egy régiségpiacról származik, talán a győri Régiségvásárról. Egyébként nem lehet túl antik, viszont valóban szépen kidolgozott kézimunka, talán az eredetije lehetett csak "régi".

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.14. 20:51:30

Az nem baj ha nem régiség, de tényleg szép darab.
Amúgy jófajta liszthez jutni tényleg nem könnyű.

Még eszembe jutott, hogy Svédországban sütnek sok családban kenyeret. Pedig ott a bolti sem rossz, viszont ez egy élő tradíció arrafelé, városi családok esetében is.

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.07.15. 15:55:30

No, még egy gondolat a jófajta liszthez: egyik ismerősömék valami jeles ünnepre elektromos malmot kértek a családtól. Őket is az a vágy vezérelte, hogy jófajta lisztből készüljön a kenyerük otthon. Persze bennem felvetődik a kérdés, hogy oké, de jófajta búzát honnan szerezzünk?:-)
Kézi őrlés kicsit megerőltető lenne szerintem, bár a reggeli kávémhoz én tekerek saját kezűleg, de több főre, naponta többször nem vállalnám...

Nem tudtam, hogy a svédek is sütnek otthon kenyeret, még egy érv, ami miatt kedvelem az északi népeket.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.15. 20:08:13

Tényleg sajátkezűleg tekered a kávét? Hát ez tök jól hangzik!

davir · http://www.davirdogdesign.blogspot.com 2008.07.17. 01:17:27

Kedves futballistafeleség,
megcsináltam a befutó változatot és
köszönöm, köszönöm, köszönöm ezt a receptet!
Nálunk is nagyon nagy sikert aratott... :)

Reni108 · http://www.lettudatoskonyha.blogspot.com/ 2008.07.23. 06:15:40

Szia Orsi!
Sikerült bejönnöm (én írtam a Babaneten) :)
Nagyon tetszik ez a poszt is, guszta a cipó.
Én is otthon sütöm a kenyeret és nagyon szeretnék egy vaslábost :)
A teteje sajna nekem nem lesz ilyen szép sötét.
Malom: nekem van és örülök, hogy megvettük 3 évvel ezelőtt.
Búza: hirdetni szokták vagy piacon lehet venni.

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.07.23. 15:29:07

Danku (Viru), ez igazán jó érzés, hogy ez alapján sikerült, nagyon örülök! Most 2 napont csinálom, néha felturbózom egy kis tönkölyliszttel ,de vigyázni kell vele, szerintem csak 10%-nyit bír ki, túl nehéz lesz tőle. Amúgy kiszámoltam a lisztemből, hogy a 750 g az 12 1 dl-es mérőkét tesz ki. Olyan sok mérőkanalasom van egyben az Ikeában vettem, eddig Kamilla játszott vele, mert szépen csörög, most meg rendeltetésszerűen használom:-)

Reni, örülök, hogy sikerült regisztrálnod! SOkat kerestem vaslábost, de nem találtam, az IKEA-ban lehet kapni gyönyörű zöldet, de 10.000 Ft, úgyhogy maradt a fedeles jénai. A teteje szerintem a fedővel sütéstől barnul meg így, nem?
Tényleg használjátok a malmot? Más ízű, állagú lesz a kenyér? Tudsz mondani esetleg konkrét lelőhelyet? Meg hogy milyet kell venni?

Reni108 · http://www.lettudatoskonyha.blogspot.com/ 2008.07.24. 05:52:18

Orsi!
Akkor meg van: én fedő nélkül sütöm. :(
Elég soknak tűnik a 10 ezer...

Malom: itt kapható: www.ketezeregy.hu/
(lehet, hogy máshol is, de én ezt tudom.)
A mienk Arabella márkájú.

A liszt: ég és föld, amit malom őröl és amit veszünk. Egyrészt ez FRISS, illata van!!! Össze nem hasonlítható.
Másrészt ugye a boltban vett hamarabb avasodik, ebből meg annyit őrlök, amennyi kell (általában heti kétszer).
Kisebb méretű kenyeret sütök, naponta-kétnaponta.
A boltiban sokszor találtam molyt, kukacot.

Lesanes 2010.01.03. 20:01:50

Szia Orsi!

Gratulálok a poszthoz is meg a kenyérhez is, megsütöttem a befutót és zseniális!!! Még az én félhalott szabályozhatatlan 15 éves gázsütőmben is.
A vaslábassal meg nem kell parázni, sima bonyhárdi kispiros zománclábas megteszi a la vasedény . (lényeg hogy ne legyenek műanyag alkatrészei.)

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2010.01.03. 20:51:37

szia Lesanes, én ma reggel épp a DNK12-t készítettem el:) Ehető volt, na:) Rá kellett jönnöm, hogy ilyenkor, hidegben nehzebben kel a tészta, a fűtőtesten kell keleszteni.
Megnyugodtam, hogy a mezei lábosban is sikerült, én nem mertem kipróbálni, egyelőre pyrex-szel nyomom, de nagyon vágytam vaslábosra, csak az elég drága. Akkor most a bonyhádi zománra vágyom...:D
Kicsit utóbbi időben visszavetette a lendüleemet, hogy 8 kiló molyos biolsztet kellett kidobnom, túl sokáig tároltam:(
orsi
süti beállítások módosítása