Remélhetőleg senkinek nem feküdte még meg a gyomrát ez a téma, ha soknak érzitek, legközelebb fél-1 év múlva nézzetek be, akkor az autófinanszírozás lebilincselő titkairól fogok értekezni. Ha mégis a családi témák mellett maradnátok ("ez az élet, Babócsai néni", akárhogy is nézzük...), akkor nagy levegő, és ugorjatok bele.

Az előző poszt a Mei Tai-ról szólt, ami egy ázsiai ihletésű  - állíthatom, hogy azok között a legnépszerűbb - babahordozó eszköz. Csak a teljesség kedvéért: milyen egyéb ázsiai eredetű hordozók léteznek:

1. Onbuhimo (japán eredetű) : hasonlít a Mei Tai-hoz, csak a vállpántokat nagy karikákon kell áthúzni a deréknál és úgy megkötni, így kiváltva a különálló derékpántokat. Nem sokan forgalmazzák, az okát nem tudom, mert nem volt még szerencsém hozzá (mint ahogy a többi ázsiaihoz sem, kivéve az SSC-ket).

 

 2. Podeagi (koreai eredetű): szintén Mei Tai-hoz hasonló, de nincsenek derékpántjai. A babát nem a hordozó derékrésze tartja a derekunkon, hanem a MT-nál hosszabb és szélesebb body alatt elvezetett pántok.

3. Hmong: A Podeagi-hoz hasonló hordozó, de ennél kettő négyszögből áll a hordozó teste, felül egy kicsi, alul egy nagy. A Hmongot az anyaság szimbólumának is tekintik, az új anya a sajátjától kapja a gyermeke születésekor.

 

 
4. Obi (japán eredetű): Eredetileg csak egy egyszerű öv, amivel a kimonót tekerték körbe, de babahordozásra is használták. Az Obi egy széles, többrétegű, párnázott anyag, amit valamilyen módon körbetekernek a gyerek hónalja és combjai alatt.

5. Wrap-style Mei Tai: hordozókendő és Mei Tai keveréke: puhább, jellemzően kendőanyagból készült MT, széles, párnázatlan pántokkal. Ismertebb márkák: FrankenKozy, Octi MeiTai (OMT), Maya Tie, Ball Baby Overall, Honeybunchbaby

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Soft structured carrier (SSC): Ezek bár ázsiai ihletésű, de nem hagyományos hordozók, mert csatokkal, „3D-s” kialakítással, magas, puha derékrészbéleléssel és fix pántokkal rendelkeznek. Ezekről is volt már szó, ezek a hátizsákszerű hordozók, a sportostól (Ergo, Manduca, Patapum, Sutemi Pack) az elegánsig. (Beco, Yamo) mindenféle van belőle. Nem kell kötözgetni, de éppen ezért nehezebb a mindenkori hordozó személy- és a baba aktuális méretére állítani. Nagyon kényelmes viselet. Itthon jelenleg az Ergo és a Manduca kapható.


Ha valaki igen kreatív, ügyes, vagy olcsóbban szeretne hozzájutni a Mei Tai-hoz, illetve egészen egyedi dizájnra vágyik, akkor elő a gépekkel: íme néhány, Mei-Tai varrásban segítséget nyújtó link:

http://christmasevetwins.blogspot.com/2007/10/make-scandi.html
http://bradley-etheridge.com/MaeMeiTai.htm
http://babakozelben.hu/praktikusinfo/varras_mt.htm
http://www.sleepingbaby.net/jan/Baby/FrankenKozy.htm

Hordozókendőből varrott MT készítéséhez segítséget nyújtó blog:

http://www.wrapmeitai.blogspot.com/

És hogy hogyan is néz ki mondjuk egy hordozókendőből készült, tehát széles pántú MT? Viki jóvoltából ezt is megnézhetjük:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyéb hordozókendőből készült MT-okról képek találhatók egy amerikai honlapon.

És ha még nem elég hordozásból, nem fenyegetésképpen, de a sorozat folytatódik...

A bejegyzés trackback címe:

https://hugipakk.blog.hu/api/trackback/id/tr83400294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eduso 2008.04.05. 07:23:11

Szuper osszefoglalas hordozo fajtakrol!! Ajanlott olvasmanykent osztogatnam a linket leendo anyukaknak.

davir · http://www.davirdogdesign.blogspot.com 2008.04.11. 00:50:44

Folytatódjon csak, örömmel várjuk! :)

Ányeska 2008.04.23. 15:46:10

10 hónapos Pannám anyukájaként most fedeztem fel az ázsiai típusú hordozókat a neten. Nagyon tetszik, szeretnék egyet, mert még jó ideig fogom Pancsit hordozni. Nézegetem a neten az itthoni választékot, ami elég szűknek tűnik. A Bamberoo nagyon tetszik!!!! Van egy kis esernyőre csukható kocsink, de a hétvégén kis családommal egy fesztiválon járva jöttem rá, mennyire nem szeretem, hogy ha abban viszem, nem tudok kommunikálni vele, ha mutatni, mondani akarok valamit, előre kell hajolgatnom, és egyáltalán, mindenből kimarad. Írtad korábban, hogy pár hét múlva nézzen vissza, akit érdekel a Bamberoo itthoni megvásárlása. Ezzel mi újság azóta? Érdekelne a dolog. Mennyire lesz megfizethető a dolog? Lesz egyáltalán? Köszönöm előre is!

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.04.23. 15:57:39

Kedves Ányeska, köszönöm, hogy benéztél! Lesz Bamberoo, csak nem akartam előre elkiabálni. Már a posta markai közt van, úton felénk... Küldök Neked képet róla! Árról is értekezünk.
De a lényeg: akkor ezek szerint Te már hordozol, csak nem MT-ban? Vagy csak most kezdenéd? Ha közel laksz hozzánk, személyesen is kibróbálhatsz különböző hordozókat nálam, de a klubban is. Ha nincs szokva a lányka a hordozáshoz, lehet, hogy nem egyből érez rá az ízére.

Ányeska 2008.04.23. 17:42:57

Van egy hordozókendőnk, egy barátnőmtől kaptam, de igazából nekem nem jött be. Próbálkoztam vele sokat, de szerintem bonyolult, igaz, nem volt senki, aki megmutassa, netes leírásokból merítettem. Nekem macera, sok a felesleges anyag, szóval nem szeretem. Egyébként hordozok, kézben :) De tényleg. Nagy kertes házunk van, sokat ténykedik kint a férjem, szeretünk vele lenni, nézni a fákat. leveleket tépkedni, Trefi vizslánkat figyelni, ahogy szaladgál. Pancsi egyébként szerette a kendőt is, nincs gondja a szituval. Sajnos messze, Zala megyében élünk, úgyhogy nem tudok élni a kedves invitálásoddal, de köszönöm a gyors választ, és a képeket is, most gyorsan meg is nézem. Mindenképp visszatérünk rá.

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.04.23. 21:12:25

Ugyanúgy kezdtük akkor, Ányeska:-). Véleményem szerint fontos, hogy a kendő használatát hozzáértő mutassa meg, mert sok frusztrációt szül, ha magunk próbálkozunk, sokak szerint óriási a különbség a kendőzésben egy tanfolyam után! De én hamar rájöttem, hogy számomra a MT az igazi. Remélem, megtapasztalod, mennyire más MT-ban hordozni, mint kézben! Nemcsak a testkontaktus miatt (lelki szempont), hanem a mobilitás megtapasztalása miatt, és hogy szabadak a kezeid (gyakorlati szempont). Kinyílik a világ: úgy mozogsz, közlekedsz, mint baba nélkül, mégis ott van a közvetlen közeledben. De látom, több közös pontunk is van: mi is vizslások vagyunk:-)

celesztina 2008.07.31. 16:35:20

Sziasztok!
Szuper blog szerintem is :D
Több helyen kellene reklámozni a hordozást és mindenféle hordozót (kivéve a "sima" kengurukat)

Ma próbáltam ki először egy hmongot :)) szuper! Hogy ezt nem tudtam első gyerekem születésekor :((( csak most -de már 2 éves nem sokáig hordozhatom (még jó, hogy van második is ;-)

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.08.01. 11:42:56

Szia Cfve!
Köszönöm az elismerést! Nem is tudod, mennyire aktuális, amit írsz! Nemrég jelent meg egy rettentő tájékozatlanságról árulkodó hordozásos cikk az Origón, nem linkelem be, mert elsírjuk magunkat.
Maradjunk a jó hírnél: van ilyen fórum, ahol erről kb. mindent megtudhatsz, ill. beszélgethetsz, tanácsot kérhetsz: mamami.hu.
Én is garázdálkodom ott, másik álnéven...:-)
Igyekszünk több formában, helyen informálni a "népet", fórum, klub, majd lesz kiállítás, cikkek újságban, stb!
HA van kérdésed vagy gondod hordozással kapcsolatban, ott kérhetsz segítséget, ill. tőlem is nyugodtan!
üdv: orsi
süti beállítások módosítása