Soha nem értettem, miért pucér szakács Jamie Oliver (az eredeti cím 'The naked chef'), valószínűleg jobban visszaadta volna a cím jelentését a fordító, ha a címben rejlő 'naked' szó másodlagos jelentést próbálja megértetni, azaz hogy Jamie barátunk annyit szeretne közölni velünk, hogy valójában ő csupán, nyersen és ridegen, a maga valójában pusztán egy szakács.
Jól ismert sztereotípia, hogy a férfiak jobban főznek, mint a nők. Mármint azok, akik főznek. Állítólag. Én nem tudok igazságot tenni ebben, mindenesetre gyanús, hogy a manapság egyre divatosabb főzőműsorokban egy Nigella-ra meg egy Stahl Juditra rengeteg férfi szakács jut. Jamie, Lázár, Bede Robi, Gordon Ramsey, Ainsley, és még folytathatná a sort bármely TV Paprika-függő sorstársam. Vagy csak szerepelni szeretünk jobban, mi férfiak?
Én szeretek főzni. Hetente egyszer, persze. Na jó, maximum kétszer. Kikapcsol, élményt ad. Ráadásul még jól is esik, ha élvezettel elfogyasztják. Álljon itt egyik kedvenc ételem receptje, nem igazán magyaros, annál inkább keleties.
Mazsolás csirkemell keleti stílusban
Hozzávalók 4 személyre:
65 dkg csirkemell filé;
70 dkg rizs;
1,5 dl olívaolaj;
7 dkg fokhagyma;
5 dkg friss gyömbér;
25 dkg sárgarépa;
1 csokor újhagyma;
10 dkg paradicsom sűrítmény;
10 dkg méz;
5 dkg mazsola;
1 dl szójaszósz;
1 db chili paprika;
só;
bors;
A rizst sós vízben megfőzzük.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, és kevés chili paprikát, a reszelt fokhagymát és a felaprított gyömbért kicsit megpirítjuk rajta. Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát, és rácsurgatjuk a mézet. Erre az alapra tesszük a nagyobb darabokra vágott csirkemellet, majd az egészet ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a mazsolát, a paradicsom sűrítményt, ha szükséges, kevés vizet, majd a darabolt sárgarépát és a szójaszószt. A ragut lefedve 10-12 perc alatt készre pároljuk.
A mazsolás csirkemellet a főtt rizzsel tálaljuk.
Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.02.27. 16:43:08
davidbrent 2008.02.27. 17:01:49
ekkerjoz 2008.02.27. 18:34:37
nagyon jó a recept, a mártást önállóan is szoktam készíteni, halakhoz is passzol:
20 dkg méz
3 db nyílméreg paprika
2 dl olaj
3 dkg gyömbér
5 dkg fokhagyma
3-4 db hámozott paradicsom
pár kanálnyi szója szósz
valami igazán finom, bársonyos ecet, pár csepp, a legvégén
kevés víz,
az utóbbiak ízlés szerint, lényeg, hogy mártás sűrűségűre kell kotyvasztani, nagyon kis lángon, mert 70 fok körül a méz elveszti hatását.
Mindenféle keleti mártáshoz jó, ha kínait akarsz, szerezz hozzá ötfűszer keveréket, thaihoz friss kókuszt, indiaihoz curry illik.
Ezek a tévés szakácsok nekem nem tetszenek, egymástól lopják a műsorokat, nem illene.
Üdv:EJ
Bűvös Szakács fan