Második fejezet a textilpelenkázás mélyebb BUGYRAIBÓL.

Aki már életében pelenkázott gyereket, annak nem lesz nagy meglepetés annak leírása, hogy hogyan csináljuk. Van pár eldobhatós-pelenkázástól eltérő rész, főleg ami a peluscserét illeti. Nézzük csak:

Használat: A pelenkákat be kell avatni, vagyis kimosni az első használat előtt. A belsők nedvszívó képessége kb. 5 mosás után lesz maximális. Használjunk mindig a baba súlyának megfelelő méretet! Cseréljük 2-4 óránként a pelenkát, ezt bizony az eldobhatóssal is így kellene csinálni, csak ott megtévesztő, hogy úgy tűnik, száraz a bébi, habár már régóta elkezdtek bomlani a pelenkában lévő anyagok. Ez bizony nem egészséges. Vannak papírbetétek a dolgunk megkönnyítése céljából - cserénél a betétet a tartalmával a WC-be dobhatjuk, ha csak nedves, akkor 2-3x moshatjuk (visszaköszön a környezettudatosság...).

Friss pelenka összeállítása: hajtsuk össze a belsőt, helyezzük bele a papírbetétet, és tegyük azt a külső nadrágba úgy, hogy ne lógjon ki a belső (a babán is megigazíthatjuk). Tegyük a baba alá és hajtsuk be mindkét oldalon a tépőzárat. Éjszaka használjunk 2 belsőt (1 kicsi, 1 nagy)vagy 1 belsőt és egy tetrapelenkát. Pelenkacsere lépései: 1. Összeállítani a friss pelenkát 2. Levenni a babáról a koszosat, félretenni 3. Frisset feladni 4. Papírbetétet WC-be dobni, vagy mosásba tenni 5. Ha koszos lett, külsőt átmosni kézzel, belsőt pelenkavödörbe tenni.

Tárolás: A koszos pelenka külsőt elmoshatjuk kézzel is a mosdónál, gyorsan szárad. Nem szabad áztatni. De együtt is tárolhatjuk a koszos belsőkkel a pelenkavödörben (a papírbetéteket is), de akkor már ne legyen rajta darabos szennyeződés. Lehet „szárazon” is tárolni, ilyenkor a vödörbe helyezett hálóba tesszük a pelenkát, és alá, rá, ill. a fedőre is cseppenthetünk pár csepp teafa olajat, ami szagtalanít és fertőtlenít. Csak a mosás előtti éjszaka áztassuk be a belsőket, a vízhez tegyünk 1 EK öko-fertőtlenítőt, vagy ecetet. Ha nem áztatunk, a mosógépbe tegyük a fertőtlenítőt.
Mosás: 1,5-3 naponta kell mosni, a mennyiségtől függően. Moshatjuk 60 fokon a többi fehér ruhával is. Csak öko mosószert (enzim-, foszfát-, klór- és tartósítószer mentes) használjunk és csak öko, oxigénes fehérítőt! Szükség esetén folttisztító szappant (Gallseife) is lehet használni. A textilöblítőt felejtsük el, van élet nélküle is, esküszöm! A külsők tépőzárját zárjuk össze. (Tipp: tartsunk a mosdó mellett egy nyomófejes kézmosó flakonban folyékony mosószert a gyors mosáshoz) Nyugodtan át lehet állni teljesen az öko-mosószerre, üdítő tisztaságillata lesz a ruháinknak, ami után minen más mosó- vagy öblítőszert pacsulinak fogunk érezni.

Szárítás: Felakasztva szárítón lakásban vagy kertben: a levegő és a napfény természetes baktériumölő-és fehérítő hatású, lehetőleg teregessünk a szabadban! Szárítógépben is szárítható 60 fokig. Ha a belsők megszáradtak (1 nap), hajtogassuk őket használatra készre. Nem szabad vasalni. Hál'istennek.

Szükséges mennyiségek: ez sok mindentől függ, egyénileg érdemes kitalálni. Az is fontos, mekkora  a baba, mikortól veszünk neki textilpelenkát. Abból lehet kiindulni, hogy naponta hányszor váltunk pelenkát, és hány naponta mosunk. Durva számítással , csupán demonstratív jelleggel mondjuk ha 2 naponta mosunk pelenkát, akkor szükségünk van minimum 3 pelenka-külsőre és 18 belsőre. Persze, feltéve, ha 2 darabból álló pelenkát veszünk, mert ha 'mindenazegyben", vagyis AIO (all in one) a favoritunk, abból több kell, mert lassan szárad, drágább, ducibb és csak egyben mosható, tehát abból kb. kell 18 db.

Bónuszként egy kis számolás: mennyibe is fáj nekünk ez a hobbi? Az alábbi táblázatban összeszedtem néhány adatot, de nagylelkűen szemet hunytam az olyan kiadások felett, mint víz-és energiaköltség (textilék részéről), és szemétdíj, törlőkendő (eldobhatósék részéről). Mosószert minimálisan használunk többet a textilnél. Öko-mosószerből pedig különben is csak a szokásos mennyiség fele kell. A beígért külföldi kalkulátor lefújva, mert túl sok fix adata van, az árak dollárban vannak megadva nem ráhúzható itthoni viszonylatra.

ELDOBHATÓ PELENKA

MÁRKA

ÁR/DB

KÖLTSÉG/HÓ (átlag 7 db/nap

KÖLTSÉG 24 HÓ

KÖLTSÉG 36 HÓ

Drága

65

13 650

327 600

491 400

Olcsó

35

7 350

176 400

264 600

TEXTILPELENKA

 

MI?

MENNYI?

ÁR/db vagy cs.?

ÖSSZ-KÖLTSÉG

3-5 kg

kis belső pelenka

3 csomag (24 db)

5 990

17 970

 

newborn külső nadrág

4 db

2 990

11 960

5-7 kg

small külső nadrág

4 db

2 990

11 960

7-9 kg

nagy belső pelenka

3 csomag (18 db)

5 990

17 970

 

medium külső nadrág

4 db

2 990

11 960

9-12 kg

large külső nadrág

4 db

2 990

11 960

12-15 kg

XL külső nadrág

4 db

2 990

11 960

 

leszoktató nadrág

2 db

1 690

3 380

 

papírbetét

5 csomag 200 lap/cs.)

2 490

12 450

 

 

 

 

111 570

A bejegyzés trackback címe:

https://hugipakk.blog.hu/api/trackback/id/tr48334105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.02.19. 12:54:44

Kellemesen nosztalgiázunk a nejemmel az írásain kedves Orsolya, annak idején hasonló fejlődésen mentünk keresztül. Vettem a Pampers pelusokat doboz-szám, kemény karton dobozok voltak, hiszi-vagy sem, ma is azokban van a fiúk legója ömlesztve (18 és 20 évesek). Mindenki banánt, Fa-dezodort, számítógép cuccot hozott Bécsből, én meg Johnson&Johnson samponokat, törlőkendőt, rugdalódzót, ott legalább lehetett kapni. Később, mikor Csilli rájött a textilpelus fortélyára (és nem győztem anyagilag a Pampers-t), Eisenstadt-ban találtunk egy pelenka szervízt, ahol 60 db-ot pillanatok alatt készre szegtek, sterilizáltak, és csomagoltak, a fene tudja, mennyi schillingért, de két gyereket kibírt, és még ma is azokat használom a kocsi mosáskor, nem szöszölnek, állati jó nedvszívók. Nagyon szerettem babázni, nem volt gond, ha tisztába kellett tenni, mindig én fürdettem a fiúkat, és éjszaka, ha felsírtak, kilómétereket gyalogoltam velük, mire újra elaludtak. Most a húgom kisfiával tudok babázni, még egy darabig, mert Benedek lassan két éves, önálló férfi.

Üdv:EJ

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.02.19. 23:15:08

Pont ma olvastam a Bioinfo újságban egy idézetet, persze az idéző sem tudta, honnan idézi, de azért jó: "Gyakran túlságosan elmerülünk abban, amit csinálunk, és közben elfelejtjük, miért is csináljuk". Jó esetben pedig egyszer csak rájövünk.
Sajnos nem találtam meg a neten az eisenstadt-i pelenkaszervízt... Pedig nagyon szeretem az ilyen családi vállalkozásokat, mint pl. ez: www.disana.de
20 éve lézetnek, garázsból nőtték ki magukat, és még értelmes dolgot is csinálnak. Apu a műszaki ember, anyu az ügyvezető, a lány a marketinges. Vajon adoptálnának...?
süti beállítások módosítása